Brabantse Fauvisme

Zijn internationaal de meest bekende Fauvisten de Fransen Henri Matisse, André Derain, Georges Rouault, Maurice Vlaminck en de Nederlandse Kees van Dongen, toch kent men in België de Brabantse Fauvisten, net zoals in Parijs, bij het begin van de 20e eeuw.

Het Brabantse Fauvisme heeft echter niet zoveel met het Parijse te maken. Het bestaat ook wel uit "vlugge vlekken" (tachisme), maar de contrasterende kleuren zijn heel wat minder brutaal. De meeste kunstenaars vestigden zich in wat nu het Brussels Gewest genoemd wordt en in de eraan grenzende gemeentes. Ze werden ook "Caelevoeters" genoemd.

Auguste Oleffe gaat door als de mentor en ouderdomsdeken van de groep. Rik Wouters wordt ontegensprekelijk de meest bekende. Andere zijn Charles Dehoy, Edgard Tytgat, Ferdinand Schirren, Anne Pierre De Kat, Louis Thevenet, vaak ten onrechte als Thévenet geschreven, Willem Paerels, Jean Brusselmans, Jos Albert, Fernand Verhaegen, Rodolphe Strebelle, Jehan Frison en Roger Parent. Schirren heeft in 1906 kleurrijke aquarellen geschilderd die als eerste fauvistische werken in België beschouwd worden.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.