Bedrijfscollectie

Bedrijfscollectie: kopen, verkopen of consolideren?

Uw organisatie bezit een bedrijfscollectie maar de vraag stelt zich wat willen we ermee in de toekomst? Doorgaan, stoppen of bestendigen? Kunststichting Metzemaekers helpt u bij het beantwoorden van deze vraag en werkt actief mee aan  de uitvoering ervan.

De afgelopen decennia hebben veel bedrijven, overheden en instellingen kunst aangekocht. De redenen om een collectie op te bouwen liepen daarbij zeer uiteen. Doorgaans was het een combinatie van inrichting, uitstraling, bezits- vorming en interesse in beeldende kunst.

Vooral het laatste aspect is belangrijk voor de toekomst van een bedrijfscollectie. Als de bestuurders emotioneel betrokken zijn is de kans groot dat de collectie deel uit zal blijven maken van de bedrijfsstrategie en zal deze verder worden uitgebreid. Op het moment dat er beslist wordt dat de collectie geen aandeel meer heeft in enige toekomstige plannen stelt zich de vraag wat te doen met de collectie.

Het bezit van een kunstcollectie heeft doorlopend uw aandacht nodig, ongeacht het doel wat u ermee heeft. Bij het uitbouwen ervan is het belangrijk dat u goed op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen zodat er een goed aankoopplan kan worden geformuleerd. Als er beslist is om kunst af te stoten dan moet er worden gezocht naar de beste verkoop mogelijkheden.

Grote organisaties hebben hiervoor vaak een specialist in dienst. Deze houdt zich dagelijks bezig met het beheer van de collectie. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het waarderen van de collectie, het opstellen van een aan en verkoopplan, het verstrekken van aan en verkoopopdrachten, het beheren van het budget, inventariseren, verzekeren, stockeren en plaatsen van kunstwerken. Middel en kleine organisaties lossen dit vaak op door het beheer van een collectie toe te voegen aan het pakket van werkzaamheden van een van de medewerkers.

Vooral als een bedrijf een collectie consolideert, af wenst te stoten of als de verantwoordelijke medewerker het bedrijf verlaat stelt zich het probleem dat er nog nauwelijks aandacht is voor de collectie, met als gevolg dat er na verloop van tijd geen zicht meer is op de waarde, wat deel uit maakt van de collectie en waar de werken zich bevinden. Een scenario waar geen enkel organisatie op zit te wachten.

Herkent u dit (als een toekomstig) probleem? Dan is het verstandig om eens met ons om de tafel te gaan zitten. Samen met u krijgt de collectie de aandacht die het nodig heeft. Onze expertise en werkzaamheden bestaan o.a. waardering (taxatie) van de collectie (verzekering / balans / verkoop), advies m.b.t. de op of afbouw van de collectie, het begeleiden en uitvoeren van aan en verkoopopdrachten en advies restauraties, opslag en inrichtingsvraagstukken.

 

Zoek en koopopdrachten
Het zoeken, vinden en aankopen van het kunstwerk waar u naar op zoek bent

Taxaties
Waardepalingen voor aankoop, verzekering, verkoop, balans of verdeling

Renteloze lening
Het renteloos kopen van kunstwerken

Kunstdatabank
Een historisch verkoopoverzicht met richt en verkoopprijzen

Aftersale
Bieden op kunstwerken na de bemiddelingsperiode
 
Renteloze lening
Het renteloos kopen van kunstwerken

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.