In voorbereiding expositie Pascale Ticheler (1967-2014)

15 mei 2015

In de tweede helft van dit jaar zal er in onze expositieruimte in Oirschot een tentoonstelling te zien zijn van de vorig jaar overleden kunstenares Pascale Ticheler (Enschede 1967). In januari 2014 stelde Pascale Ticheler in de Amsterdamse Loods 6 haar eigen afscheidsexpositie samen. Een retrospectief van een kunstenares in de bloei van haar leven. Maar ook een afscheid. Door ziekte kon Ticheler niet verder werken. Haar oeuvre was afgerond.

Ticheler groeide op in Enschede, waar ze de kunstacademie bezocht. Op haar twintigste verhuisde ze naar Amsterdam en ging ze naar de Rijksakademie. Daar leerde ze vooral wat ze niet wilde gaan doen, zei ze later. Ze was geen conceptuele kunstenaar, ze hield van het ouderwetse handwerk – van tekenen en schilderen. Met haar impressionistische verfstreken leek Ticheler terug te verwijzen naar de waterlelies van Monet, haar liefde voor de natuur en zijn overweldigende landschappen en dreigende luchten deelde ze met Turner.

Wie naar haar vroege werken kijkt, die woest en expressief zijn, herkent daarin de invloed van leermeester Armando, de kunstenaar met wie ze een aantal jaren samen was. Vanaf het eind van de jaren negentig werden haar doeken lichter, ingetogener. Soms bleven de voorstellingen bijna volledig wit. Maar dan groeiden er toch altijd weer wat klonten verf uit dat wit – als ijskristallen op een beslagen ruit. Ze hield van de ontembaarheid van de natuur, die wilde ze in haar schilderijen vangen.

Een echte grote doorbraak in de kunstwereld maakte Ticheler nooit mee. Ze was haar carrière nog maar net begonnen toen de ziekte MS bij haar werd vastgesteld. Ze werkte door, haar schilderijen konden rekenen op een vaste schare fans. ‘Oefeningen in stilte’, noemde Martin Simek haar doeken, die zijn werkkamer sieren. Koning Willem-Alexander hing een van Tichelers schilderijen, No 16 uit 2001, prominent boven de bank in villa Eikenhorst. En in de film De eetclub dienen haar schilderijen als decor.

Meer informatie over de expositie volgt via onze site en nieuwsbrief.

 

 Pascale Ticheler olieverf op doek 180 * 180 cm. Op de achterzijde gesigneerd en gedateerd 1999.

 

 

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »