Voor de liefhebber met een grote wand

8 december 2017

Pieter Stoop heeft onlangs zijn atelier verlaten en heeft in zijn nieuw onderkomen geen ruimte meer voor zijn grote schilderijen. Voor liefhebbers van lyrisch abstracte kunst, waar Stoop wellicht de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger van is, is dit een uitgelezen kans om een werk uit de privé collectie van de kunstenaar te bemachtigen. De olieverven, beperkt in aantal, meten ongeveer 200 bij 250 cm en zijn te bezichtigen na telefonische afspraak in Oirschot. Prijzen op aanvraag, zijn zeer interessant.

Stoop is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de lyrisch abstracte kunst in Nederland. Na een succesvolle start, een grote solotententoonstelling in het van Abbemuseum onder Fuchs in 1979, wordt zijn werk in de jaren ’80 en ’90 gekocht door vele vooraanstaande musea,(o.a. Abbemuseum, Stedelijk, Valkhof, Centraal Museum) opgenomen in bedrijfscollecties (o.a. ABN-Amro, Bouwfonds, Randstad) en particuliere verzamelingen. Daarna werkt Stoop beduidend minder en stopt met schilderen rond 2005. De schatting is dat zijn oeuvre maximaal een 500-tal schilderijen en tekeningen omvat.

De landschappen van Pieter Stoop zijn doorleefd, ruig en doorgaans van een groot formaat. Vaak ogen ze chaotisch en onherkenbaar, alsof de natuur niet meer dan herinneringen op het doek heeft achtergelaten. Zijn landschappen refereren op een lyrisch abstracte, expressionistische manier aan rivieren, watervallen en dieren. Het is een reflectie van zijn emoties op het moment van schilderen. Hierdoor ontstaat een expressief en contrastrijk werk, dat toch een zekere harmonie heeft. Dit spanningsveld maakt zijn werk zo boeiend.  

 

 

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »