Museum Kruysenhuis: Piet Teraa en Andre Kruysen

17 november 2013

 

Twee generaties kunst, wat verbindt ? Expositie Museum Kruysenhuis vanaf zaterdag 14 december 2013 tot en met zondag 12 januari 2014.

Twee opvolgende generaties kunst(enaars) Teraa, en Kruysen, met drie verbindingen die te opvallend zijn om te negeren. De vier generaties vanaf 1874 Jan Kruysen, 1898, Antoon Kruysen, Bernard Kruysen, 1933 en André Kruysen., 1967. Bernard was geen beeldend kunstenaar, hij was bariton zanger. Teraa vult die leemte in de derde generatie op. De boeiende ontwikkeling van de kunst tijdens de opvolgende generaties. Oirschot, alwaar de eerste twee generaties Kruysens werkten en Teraa zijn jeugd heeft doorgebracht.

Tijdens de expositie is een film te zien, vervaardigd door Maxime van der Maesen die uitleg geeft over de achtergrond van deze expositie en de kunstenaars.

Piet Teraa, geboren in Oirschot, 1917, en gestorven in la Rochelle (F), 1996, was een veelzijdig kunstenaar. Als jongeling beginnend als leerling van Antoon Kruysen maakte hij een ontwikkeling door die hem vanaf de 60er jaren doet belanden in de fundamentalistische schilderkunst.

Zijn abstracte doeken zijn aanvankelijk streng, het moet precies kloppen. Uiteindelijk, gedurende de laatste tien jaren van zijn leven, maakt hij meesterwerken, door in de als vanzelfsprekende exactheid de romantiek toe te laten.

André Kruysen, geboren in 1967, is als beeldend kunstenaar werkzaam in Den Haag. Antoon Kruysen, de eerste leermeester van Piet Teraa, was zijn grootvader.   André Kruysen is bekend geworden met zijn grote installaties, waarvoor hij in 2011 de Ouburg prijs ontving. Er is geschreven dat zijn werk schatplichtig is aan de principes van de abstracte kunst van de vorige eeuw en aan het deconstructivisme. Tijdens de tentoonstelling in Oirschot zijn vele kleine, ook recente werken te zien.

Geopend:
Iedere zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Kosten entrée: € 3,50 per persoon, 65+ € 2,50, vrienden museum en vier quartieren en kinderen tot 12 jaar gratis

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »