Een van de laatste Johfra's; Rijk van Pluto 1997

20 oktober 2016

De Dierenriemserie, die werd uitgegeven door postermagnaat Engel Verkerke, heeft Johfra in de jaren een grote landelijke bekendheid gekregen. De kunstcritici hebben in die tijd geen goed woord over voor het werk van Johfra, maar het publiek bezoekt in zeer grote getale zijn exposities. Uiteindelijk ervaart Johfra dit als een last en trekt zich terug in Zuid-Frankrijk waar hij al vanaf de eerste helft jaren een onderkomen heeft. Vanaf dat moment verkoopt hij zijn werk voornamelijk direct en in Frankrijk. In Nederland onderhoud hij contact met galerie Antonio Jester in Amsterdam. Nadat die zijn deuren in 1997 sluit organiseert galerie Utrecht nog enkele tentoonstellingen. Onder de geselecteerde schilderijen bevindt zich de complete Fonteinenserie, Heksensabbat (1997), Landschap met schedels (1996) en Het rijk van Pluto (1997)

 

Rijk van Pluto, 1997.
Olieverf op paneel, 108 * 60 cm.
Gesigneerd en gedateerd.
Herkomst: collectie Ellen L'Orien.
Prijs op aanvraag.

 

Direct hierop aansluitend wordt een tweede expositie met het overige werk van Johfra gehouden. Ook deze expositie verloopt zeer succesvol, bijna alles wordt verkocht. In deze periode schildert Johfra circa één schilderij per maand.

Het wordt 1998 en het gaat minder goed met Johfra, hij krijgt steeds meer buikklachten. Pas na enige tijd wordt de diagnose darmkanker gesteld. Zijn krachten nemen af en daarmee neemt ook zijn zin in schilderen af. In zijn dagboek noteert hij op 31 mei 1998: Voorlopig schilder ik niet meer. Het is tevens de dag dat hij zijn allerlaatste schilderij voltooit met de veelzeggende titel Thuisvaart.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »