Hendrik Wiegersma

P E R S B E R I C H T

‘Wiegersma anders dan zijn tijdgenoten’

Tentoonstelling: Verzamelde werken Hendrik Wiegersma (1891-1969). Van 16 april tot en met 22 mei in de Expositieruimte van Kunstmakelaardij Metzemaekers, Moriaan 9, Oirschot. Iedere zaterdag en zondag van 13.00-17.00u.

Vorig jaar werd mij gevraagd of ik interesse had om een verzameling schilderijen van de befaamde dokter en schilder Hendrik Wiegersma in bemiddeling te nemen. Na kennis gemaakt te hebben met het verzamelende echtpaar trok er een prachtige collectie met naakten, Peellandschappen en (zelf)portretten van de befaamde schilder en dokter aan mij voorbij. Het resultaat van vijfentwintig jaar verzamelen. Waarom Wiegersma? Als jonge lezers hadden beide al belangstelling voor de legendarische dorpsdokter van Anton Koolen. De film “help de dokter verzuipt” van Toon kortooms werd in hun dorp opgenomen maar de vonk sloeg pas echt over bij het zien van enkele tentoongestelde schilderijen bij de Brabantse kunstgalerij in Oirschot. Kunst had al hun aandacht maar zijn werk was opvallend en zo anders dan zijn Brabantse tijdgenoten.

Na zijn dertigste begint Wiegersma te schilderen. In korte tijd maakte hij naam als expressionistisch schilder. Stilistisch bewoog hij zich tussen de Bergense School en de kunstenaarsgroep in het Vlaamse Sint-Martens-Latem Wie kijkt naar hoe zijn werken geschilderd zijn ziet dat alles weloverwogen op zijn plaats zit en waarin de stileringen smaakvol en verfijnd in elkaar steken. In de vroege werken zien we een ruigere toets. Dit laatste is dan ook de reden dat Wiegersma gezien wordt als een Brabantse vertegenwoordiger van het Vlaams expressionisme. Wiegersma ontwikkelde een eigen en herkenbare stijl die bijzonder is voor Brabant in de eerste helft van de XXste eeuw.

Het oeuvre van Wiegersma is beperkt gebleven. Schattingen over aantallen lopen uiteen van 300 tot 350 kunstwerken. De meeste werken uit deze gevarieerde collectie zijn de afgelopen decennia niet te zien geweest. Het groot liggend naakt is, zover bekend, nooit eerder geëxposeerd. De kans dat er in de toekomst nog een interessante collectie met een dertigtal Wiegersma werken naar de markt komt is praktisch uitgesloten. Het echtpaar was direct gewonnen voor het idee om hun verzamelde werken tentoon te stellen. Zij hopen dat hiermee weer een jonge generatie Brabanders interesse krijgen voor deze legendarische, mythische en schilderende dorpsdokter. Te zien vanaf 16 april in onze expositieruimte welke op een steenworp afstand ligt van de Oirschotse markt. Toegang gratis.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Bijlage: Portret van zijn vrouw Nel, Olieverf op board
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Metzemaekers
Kunstmakelaardij Metzemaekers
De Moriaan 9
5688 AH Oirschot
0499 790 620
06 285 95 222
www.metzemaekers.com

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.