Willy Boers stilistische ontwikkeling 1960 -1962

15 november 2016

Momenteel hebben wij een fraai werk van Boers in bemiddeling waarover Drs Elmyra van Dooren in haar boek over die periode van Boers het volgende schreef:

"De stijl van 'De borden', de olieverfschilderijen op doek of board uiit het begin van de jaren '60 is samengevat: ruig, materie-achtig, soms opgehoogd met rijstkorrels, structuurverf of klodders verf. De ruwe huid is met het paletmes ingekrast of ingekerfd zodat ook diepe groeven zichtbaar zijn gelijk een maanlandschap. Het werk, pasteus overschilderd, meestal met een kleurige ondergrond, lijkt op een luchtfoto van een bouwland met lijnen als een stratenplan. De composities zijn weloverwogen met rechthoekige of vierkante kleurvlakken (Poliakoff-achtig). Het zwarte is egaal opgebracht met zwaar aangezette rode teksten. De kleuren zijn beperkt tot zacht grijs met wit of lila gevolg van de overschildering van een kleurige ondergrond., of tot bruine partijen met groene vlekjes. 

 

Willy Boers 'Licht en donker' 120 * 72 cm. Rechtsboven gesigneerd en gedateerd 1960. Herkomst: Ministrerie van Sociale Zaken, R.R.K., Den Haag, sz 17475. Literatuur: Archief Willy Boers, R.K.D. Verkocht 2 juli 1962 400 gulden.

Stilistische ontwikkeling 1961 -1962
De materie is nog steeds de belangrijkste uitingsvorm. De composities zijn Poliakoff-achtig met een strakke indeling in precieze vlakken. De verf is in dikke lagen opgebracht met hoogsels en ingekrast met het paletmes. Aan de materiekunst wordt nu echter papier toegevoegd, waardoor een gemengde techniek onstaat. de kleuren zijn vooral zwart, rood en grijs met felle rode en gele accenten."

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »