Verkoopexpositie werken op papier Reinier Lucassen (1939)

13 maart 2019

Werken op papier, verkoopexpositie Reinier Lucassen.

De collectie omvat een 60-tal werken op papier die Lucassen vervaardigde vanaf 1980. Te zien zijn collages, tekeningen, assemblages, acrylics en enkele grafische werken. De werken zijn bijeengebracht door een echtpaar die gezien hun leeftijd een begin maken met het ontzamelen kunstcollectie. Interessant voor de gevestigde maar ook voor jonge kunstliefhebber of verzamelaar.

Te zien 15, 16 en 17 maart telkens van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen van de week na telefonische afspraak.

Over Reinier Lucassen. Kunstenaar Reinier Lucassen, geboren in 1939 te Amsterdam, studeerde aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers te Amsterdam, de voorganger van de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming.

Het oeuvre van Lucassen bestaat uit schilderijen, grafiek en assemblages. Hij is een belangrijke vertegenwoordiger van de schilderstroming de Nieuwe Figuratie. Deze stroming is in de jaren '60 ontstaan en wordt gezien als de Nederlandse reactie op popart. Net als in popart komen er in de werken van de Nieuwe Figuratie banale en herkenbare elementen uit het dagelijks leven voor. Echter, triviale aspecten, zoals stripfiguren, meubels of planten, worden gecombineerd met abstracte symbolen, zoals felgekleurde vlakken en expressieve elementen. Verschillende kleuren, stijlen en beelden uit de schilderkunst en literatuur worden bijeengebracht waardoor het werk lijkt te zijn opgebouwd uit verschillende fragmenten.

In de jaren '80 is de stijl van Lucassen erg veranderd. Geïnspireerd door de primitieve schilderkunst van Aboriginals, werden zijn werken somberder en meer ingetogen. De figuraties werden ingeruild voor een symbolische beeldtaal met woorden en cijfers. Kenmerkend voor zijn stijl is het gebruik van lettertekens die op een picturale wijze in het beeld worden geïntegreerd. De werken hebben vaak poëtische of raadselachtige titels.

Lucassen maakt ook assemblages die bestaan uit alledaagse materialen, waaronder hout, blik en rubber. Door hun samenhang en compositie krijgen ze een hele nieuwe betekenis.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is Lucassen ook hoofddocent Schilderkunst geweest aan de Academie Beeldende Kunst & Vormgeving te Enschede. Hij heeft verschillende solo- en groepstentoonstellingen gehad in Nederland en Europa, waaronder bij het Stedelijk Museum in Amsterdam en tijdens de Biënnale van Venetië. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van particulieren en musea, waaronder het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Lucassen heeft verschillende prijzen voor zijn oeuvre ontvangen, waaronder de Cassandra Foundation Award in 1970 en de David Röell Prijs in 1976.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »