Recensie Rob Schoonen ED expositie Aad de Haas bij Kunstmakelaardij Metzemaekers

3 juni 2019

Loflied op het leven en de kunst op expositie Aad de Haas in Oirschot

Foto: Linosnede van kunstenaar Aad de Haas, onderdeel van de expositie in Oirschot. Rob Schoonen 03-06-19, 10:10 Laatste update: 10:12 Bron: ED

Werk van de Rotterdamse Limburger Aad de Haas (1920-1972) zie je niet vaak. Nu is er een bescheiden, fijne expositie van hem te zien in Oirschot.

Zeg 'Aad de Haas' en elke kunstliefhebber schiet met zijn gedachten onmiddellijk naar de fabuleuze schilderingen die hij maakte voor het kerkje van Wahlwiller. In dat Zuidlimburgse dorpje schilderde de nog jonge kunstenaar in de periode 1946-'47 in opdracht van de pastoor vrijwel de gehele kerk en ook nog eens de kruiswegstaties op een manier die niemand ooit had gezien. Al helemaal niet in Limburg. Met een uiterst licht penseel had De Haas de lijdenweg van Christus geschilderd, waarbij de figuren veel weghadden van buitenaardse wezens; fragiel, verfijnd. Dat, gecombineerd met zijn kleurgebruik: geel, groen en paars, zorgde ervoor dat heel gelovig Limburg in opstand kwam. De weerstand reikte zelfs tot in het Vaticaan, dat sommeerde dat de staties accuut de kerk uit moesten. De Haas, zeer boos, heeft ze eigenhandig naar buiten gedragen, alle veertien, op Goede Vrijdag...

Dat was eigenlijk de derde grote tegenslag voor de kunstenaar. De eerste klap was de dood van een van zijn zusjes, in 1935, toen De Haas net 15 jaar was. De tweede tegenslag was dat in 1943 al zijn werk in beslag werd genomen door de politie (hij was geen lid van de Kultuurkamer) en dat hij zes maanden gevangen werd gehouden in een Rotterdamse politiecel. Hij vluchtte later naar Limburg en bleef daar wonen.

Dood, oorlog en religie

De dood, oorlog en religie, het zijn thema's die steeds terugkomen in het werk van de Rotterdammer die bij toeval in het zuiden van het land belandde. In Oirschot zie je die drie elementen ook steeds terug. Een vrouw bij een graf, figuren met rozenkransen om de hals, agressief kijkende mannen met Duitse helmen op of een bijbelse voorstelling in een wolkig handschrift - naast een paneel waarop een koddige striptease te zien is, want seksualiteit, daar had De Haas ook wel iets mee.

Er zijn hier olieverven met dat wonderlijke, verfijnde handschrift van hem te zien, maar ook indrukwekkende portfolio's met de meest fantastische linosnedes. Die mappen zijn niet op zaal overigens, maar de galerie-eigenaar haalt ze met plezier tevoorschijn. Doe dat: veel lino's zijn een loflied op het leven en de kunst: helemaal Aad de Haas dus.

Tentoonstelling Aad de Haas. Kunstmakelaardij Metzemaekers. Koestraat 30, Oirschot. Open: zaterdag en zondag van 13-17 uur. Tot 1 juli.

(Bron* tekst en foto Rob Schoonen Eindhovens Dagblad 3 juni 2019)
https://www.ed.nl/cultuur/loflied-op-het-leven-en-de-kunst-op-expositie-aad-de-haas-in-oirschot~a22728c6/

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »