Ger Lataster (1920-2012): Rode broer, blauwe zus uit 1963.

2 november 2020

Frere rouge, soeur bleue ( Rode broer, blauwe zus ) schilderde Ger Lataster in 1963. Het is wellicht het representatiefste schilderij uit zijn abstract-expressionisme periode begin jaren '60.

Het schilderij is rechtsonder gesigneerd en gedateerd 1963. Getiteld op de achterzijde en daar nogmaals gedateerd. Olieverf op doek, 200 bij 240 cm. Herkomst: particuliere collectie Eindhoven. Te bezichtigen na telefonische afspraak.

Voortgedreven door de innerlijke drijfkrachten van zijn eigen kunst bereikt Lataster vanaf 1959-60 een volledig abstracte stijl, die met enig recht “action painting” genoemd kan worden. De laatste resten van zichtbare figuratie zijn verdwenen en het beeld wordt beheerst door een zo direkt mogelijke weergave van botsende krachten in onstuimig wervelende vormen. Maar zelfs bij zijn “wildst” uitziende schilderijen van begin jaren '60 staat de “actie” van het schilderen niet voor zichzelf, maar blijft zij dienstbaar aan een zorgvuldig gecomponeerd totaalbeeld.

Lataster brengt uiteindelijk de schilderkunstige expressie tot zijn elementairste nivo terug: kleur en beweging. Overal waar kleur is, is beweging. Het geschilderde beeld wordt zelf natuur: “Als ik maar probeer zo duidelijk mogelijk een beweging ook werkelijk te volgen in alle vaart van een penseelstreek, een kleur wezenlijk te laten concurreren met het groen van een blad of het geel van de zon, voldoe ik aan het begrip realiteit.” Deze uitspraak van de kunstenaar stamt van bijna 30 jaar later, maar slaat nog even zeer op zijn “action painting” van de vroegere periode.

In de eerste helft van de jaren zestig verwijzen veel titels dan ook naar de natuur of de actie van de kleur zelf: Verwoeste oogst, Gevleugeld groen, Begin van de zomer, Zomerlicht, Voor wind beschreven, Het vertrek van het groen, Aarde en vuur of zoals dit schilderij Rode broer, blauwe zus.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »