Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Radecker, John

Amsterdam, 5 september 1885 - Amsterdam, 12 januari 1956

Biografie: John Radecker

Johannes Anton ("John") Rädecker, ook geschreven als Raedecker was een Nederlandse beeldhouwer, schilder en tekenaar.

John Rädecker is vooral bekend om zijn bijdrage aan het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, waar hij Adriaan Roland Holst bij vroeg als tekstdichter. Door zijn overlijden heeft hij niet alles kunnen afmaken. Dat hebben zijn zonen Han en Jan Willem Rädecker gedaan.

Hij volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam en daarnaast een avondopleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn doorbraak kwam al in 1910, toen hij een aantal luministische schilderijen maakte. Hij verhuisde voor enkele jaren naar Parijs (1911-1914). Na de Eerste Wereldoorlog werd zijn werk vernieuwend. Zijn beeldhouwwerken kregen mens- en dierfiguren in een stijl die nog onbekend was.

Na Parijs ging hij in Bergen wonen waar hij deel uitmaakte van De Nieuwe Kring, een groep beeldende kunstenaars en letterkundigen met een sterk gemeenschapsideaal dat gekant was tegen de oprukkende techniek.

In 1926 werd kunstenaarsvereniging 'De Brug' opgericht, waarvan in het begin Rädecker, Charley Toorop, Dick Ket en Johan Polet lid waren. In de jaren 1920 en '30 werd Rädecker gezien als de belangrijkste Nederlandse beeldhouwer. Hij wordt gerekend tot de Amsterdamse School. Zijn stijl is verwant aan de Bergense School.

Rädecker werkte aan sommige projecten, zoals het Nationaal Monument, wel samen met zijn broer Anton.Samen met één van zijn zoons heeft hij het Nationaal Legermonument op de Grebbeberg vervaardigd (ook wel bekend als het "Leeuwenmonument"). Bij zijn werk aan het Nationaal Monument werd hij geassisteerd door de beeldhouwer George van der Wagt. In de in 1926 vernieuwde Raadzaal van het voormalige Amsterdamse stadhuis in het Prinsenhof staat een uit drie houten figuren bestaande Stedenmaagd van de hand van Rädecker.In het Westbroekpark in Den Haag staat een kalkstenen "Vrouw" van hem uit 1950.

Lees verder

Kunststromingen: Bergense school

Werken in het archief (48)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.