Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Lataster, Ger [3 ]

Schaesberg, 16 februari 1920 - Amsterdam, 19 maart 2012

Biografie: Ger Lataster

Ger Lataster is een Nederlands kunstschilder, die meestal wordt gekarakteriseerd als abstract expressionist. Lataster, zoon van een mijnwerker, volgde de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Vervolgens ging hij naar Amsterdam om aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te studeren (1941–2; 1946–8). Lataster wordt gerekend tot de zogenaamde "Amsterdamse Limburgers", waartoe ook Pieter Defesche, Jef Diederen en Lei Molin behoren.

In 1963 stond Lataster met Mari Andriessen, Nic Jonk, Theo Mulder en Wessel Couzijn aan de wieg van de alternatieve kunstopleiding Academie `63 (later Atelier `63 genoemd) te Haarlem, nu gevestigd als De Ateliers in Amsterdam. Motivatie tot dit initiatief was de wens om tegemoet te komen aan de behoefte van jonge kunstenaars om een periode te werken onder kritische begeleiding van meer ervaren kunstenaars.

Bekende werken van Lataster zijn het schilderij `Spelende kinderen` (1954, opdracht gemeente Heerlen) en de monumentale plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag (`Icarus Atlanticus`, 1987-88).

Zijn werk is vertegenwoordigd in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam. Lataster is een van Nederlands meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie.

Lees verder

Kunststromingen: Amsterdamse Limburgers

Aangeboden werken (3)
Werken in het archief (188)
Nieuws (10)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.