Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Huysmans, Frans

Utrecht, 9 september 1885 - Zwolle, 25 juni 1954

Biografie: Frans Huysmans

Franciscus Johannes Huysmans was een Nederlands kunstschilder die verwant is met de Bergense School. Hij signeerde en schreef zijn naam altijd als "Huysmans" (met y), maar bij de burgerlijke stand stond hij ingeschreven onder de naam "Huismans" (met i).

Frans Huysmans werd geboren als jongste van elf kinderen. Hij volgde zijn artistieke opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende kunsten te Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij woonde van 1913–1929 in Schoorl waar hij Henri Le Fauconnier leerde kennen. In 1929 verbleef hij enige tijd in New York. Hij is vier keer getrouwd geweest. Behalve in Schoorl, heeft hij in Bergen, Egmond, Soerel (Gld.) en Nunspeet gewoond. Hij ging o.a. om met Karel Appel, Arnout Colnot en Dirk Filarski. Aan het eind van zijn leven leed hij aan de schildersziekte loodvergiftiging.

Hij heeft landschappen geschilderd in de trant van de Haagse School. Zijn werk vertoont ook kenmerken van de Bergense School, een stroming die figuratie kent met kubistische invloeden en een expressionistische toets in donkere tinten. Hij was lid van "De Onafhankelijken" in Amsterdam en heeft les gegeven aan J.G. de Lange en J.H. Wagenaar.

Lees verder

Kunststromingen: Bergense school

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.