Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Berg, Else

Ratibor, 19 februuari 1877 - Auschwitz, 19 november 1942

Biografie: Else Berg
Else Berg was een Joods-Pools-Nederlandse kunstschilderes die wordt gerekend tot de Bergense School. Ze was getrouwd met de Joods-Nederlandse kunstschilder en graficus Mommie Schwarz. Beiden zijn in het concentratiekamp Auschwitz in 1942 om het leven gebracht.

Else Berg werd geboren als jongste kind van Joodse ouders. Haar vader was sigarenfabrikant. Ze kreeg haar kunstopleiding in Parijs bij J.C. Laurens. Henri Le Fauconnier was één van haar medeleerlingen. In 1900 vertrok ze naar Berlijn waar ze les nam aan de Akademie der Künste. Haar leraar daar was Arthur Kampf. In Berlijn leerde ze Mommie Schwarz kennen met wie ze in 1911 naar Nederland vertrok. In 1915 gingen beiden in Schoorl wonen en kregen ze intensieve banden met Leo Gestel en anderen van de Bergense School. In 1920 trouwden Mommie Schwarz en Else Berg en gingen ze in Amsterdam wonen, vanaf 1927 in de Sarphatistraat. Ze hebben samen verscheidene kunstreizen gemaakt, o.a. naar Mallorca, het toenmalige Joegoslavië, Turkije en Spanje. Na het begin van de Tweede Wereldoorlog weigerden ze onder te duiken en de Jodenster te dragen. Ze zijn via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Direct na aankomst zijn ze op 19 november 1942 gedood.

Het werk van Else Berg heeft iets kubistisch en vertoont tevens invloeden van het luminisme. Ze wordt wel gerekend tot de Bergense School - een stroming die gekenmerkt wordt door figuratie met kubistische invloeden en een expressionistische toets in donkere tinten.

Ze schilderde dorpsgezichten, figuurvoorstellingen, industriële landschappen, landschappen, naaktfiguren, portretten en stillevens. Naast schilderijen maakte ze ook boekomslagen en illustraties.
Lees verder

Kunststromingen: Bergense school

Werken in het archief (56)


Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak