Kunststichting Metzemaekers redt 4 schetsboeken van Theodore Gerard

14 oktober 2006

Kunststichting Metzemaekers redt vier onbekende en unieke schetsboeken van Theodore Gerard (Gent 1829 - Melle 1902).

Kunststichting Metzemaekers heeft onlangs bij een bemiddelingstaxatie vier onbekende en unieke schetsboeken van Theodore Gerard gered van de ondergang. De schetsboeken stonden klaar om met andere documenten en boeken te worden vernietiging. De schetsboeken bevatten (studie)tekeningen met zeer uiteenlopende onderwerpen zoals gebouwen, landschappen, portretten en straatscenes. De ingebonden werken zijn gemaakt met potlood, inkt of sepia. De boeken verkeren in een uitstekende staat maar twee ervan dienen opnieuw te worden ingebonden. de afmetingen zijn: 22 * 18 cm, 15 * 20 cm, 11 * 17,5 cm en 30* 23,5 cm.

Peter Metzemaekers hierover: "Gelukkig dat we deze schetsboeken van de ondergang hebben kunnen redden. Het zijn belangrijke studies die een zeer belangrijke bijdrage leveren aan wat Gerard bezig hield. Er wordt momenteel onderzocht of er studies of tekeningen in de schetsboeken staan die als basis hebben gediend voor schilderijen van deze Gentse genreschilder. De schetsen en tekeningen zijn een bron van informatie waardoor we meer te weten kunnen komen over het leven en werk van deze kunstenaar. Kortom een zeer waardevol document voor wie begaan of verzamelaar is van het werk van Theodore Gerard".

Meer informatie of een afspraak tot bezichtiging kunt u maken met Peter Metzemaekers op het nummer + 31 (0) 499 57 02 29.

Over Theodore Gerard*
Werd in Gent geboren in 1829 en kreeg aldaar zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Werd in die periode onderwezen door Gilles Vanderplaetsen (1808-1857), Theodore Joseph Canneel (1817-1892) en Jean Francois Portaels (1818-1895). Niet lang na zijn opleiding verhuisde Gerard met zijn vrouw naar Brussel waar in die tijd de de gegoede burgerij een grote belangstelling ontwikkelde voor werk wat direct herkenbaar en eigentijds was. Gerard heeft veel geschilderd en goed verkocht, in binnen en buitenland. Maakte ondermeer reizen naar o.a. Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk. Gerard keert in 1900 terug naar Melle waar hij zijn intrek neemt bij een van zijn kinderen. Op 29 oktober 1902 sterft hij en wordt bijgezet in het familie graf aldaar. Werk zit o.a. in de collecties van Koninlijke Musea in Gent, Kortrijk, Antwerpen en Brussel. In 1994 verwerft het Gemeentelijk Museum te Melle bij toeval een aantal schetsboeken van Gerard. Werken van Gerard worden momenteel verkocht op internationale veilingen. Topwerken van zijn hand verwisselen van eigenaar voor meer dan 25.000 euro.

* (bron: Gemeentelijk Museum te Melle / Dhr. Jan Olsen)

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »