Groot, groter, grootst. Pieter Stoop in het NoordBrabants Museum

22 juni 2022

Prachtige eerbetoon aan Pieter Stoop in het NoordBrabants Museum. Tot en met 2 oktober 2022 is de expositie 'Groot, groter, grootst' te zien in Den Bosch. Hierna de begeleidende tekst van het museum. Mocht u overwegen een schilderij van Pieter Stoop aan te kopen, gelieve contact met ons op te nemen. Momenteel hebben we topwerken in bemiddeling.

Museum over de tentoonstelling. Groot, groter, grootst. In de roerige jaren 80 is Pieter Stoop (Breda, 1946) on top of his game. Vol passie gaat hij met zijn olieverf tekeer op grote doeken canvas. Veel toonaangevende kunstverzamelaars en musea vechten om zijn werk. Maar waar is Pieter Stoop nu? Onze conservatoren gingen op zoek naar de Brabantse kunstenaar. De vondst: een schat aan nooit eerder getoonde werken.

Pieter Stoop wordt op 18 januari 1946 geboren in Breda. Hij breekt door in een tijd waarin expressief schilderende kunstenaars, de zogenaamde Neue Wilde, internationaal furore maken en de schilderkunst in de schijnwerpers zetten. De wilde schilderstijl en expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming én de tijdgeest.

"De essentie is niet dat Pieter Stoop het landschap als uitgangspunt neemt; het gaat erom hoe de beweging van verf en kleur het oppervlak transformeert in iets anders: de kunst van de schilder."

De legendarische museumdirecteuren Rudi Fuchs en Jan Debbaut zijn grote verdedigers van Stoop en zoals veel andere musea staat ook Het Noordbrabants Museum vooraan in de rij voor zijn werken. Nog steeds duiken we regelmatig het depot in om een van zijn schilderijen te kunnen laten zien aan bezoekers. Ook in de videotour over onze hedendaagse kunstcollectie kon het werk van Stoop niet ontbreken. Dat riep een vraag op: waar is Pieter Stoop nu?

Het museum neemt je mee naar het atelier van de expressieve schilder Pieter Stoop. De kunstenaar geeft je een inkijkje in zijn inspiratiebronnen en werkwijze. Daarna vertelt conservator Charlotte Hoitsma je meer over hoe de tentoonstelling Pieter Stoop: Groots en Wild tot stand is gekomen.

Een gouden tip leidt tot een ontmoeting met de kunstenaar. Hij is inmiddels 75 jaar oud en leeft een bestaan buiten de spotlights. Onze conservatoren ontdekken dat Stoop ook na zijn bekendste periode nog lang is blijven schilderen in zijn kenmerkende, wilde stijl. Samen met hem selecteren ze een schat aan zelden getoonde werken uit alle periodes van zijn oeuvre. Bij elkaar vertellen ze het verhaal van een kunstenaar die zijn hele carrière gefascineerd is door de techniek en materialiteit van het schilderen – en in zijn onderwerpkeuze altijd trouw is gebleven aan het landschap.

"Ik ben niet zozeer bezig met schilderijen als met schilderen", aldus de bijzondere kunstenaar. Zijn kunstwerken ontstaan laag over laag, zijn landschappen zijn doorleefd en wild, vaak chaotisch en bijna onherkenbaar. De tentoonstelling in ons museum laat een prachtige dwarsdoorsnede zien van Stoops werk. Een eerbetoon aan een schildersbeest.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak