Expositie: Thomas van der Linden 'De jaren '80' tot 10 november 2019

25 september 2019

Thomas van der Linden (1952): Olieverven en werken op papier uit de jaren '80

Een van de citaten van de kunstenaar over zijn werk uit die periode: "Een essentieel uitgangspunt in mijn werk is de veelheid, de complexiteit van de wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Minimal Art die juist in de beperking haar doel probeerde te bereiken, zet ik zoveel mogelijk registers open".

Expositie te zien bij Kunstmakelaardij Metzemaekers tot en met 10 november 2019. Iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na telefonische afspraak.

 

Elly Stegeman, in De Muze als Motor II. Beeldende kunst in Brabant 1945-1996, over Thomas van der Linden:

Te onderscheiden in de woelige wereld, te grasduinen in de chaos van het bestaan is voor Thomas van der Linden koren op de molen. Hij bouwt er voor zichzelf een gulzige, wulpse en ordinaire wereld uit. Hij bouwt met fragmenten, herkenbare vormen als een schoen, een onderbeen, een oog, wat flatgebouwen, een kaars en bakstenen muurtjes, maar evengoed met krijtkrabbels en rasterfrutsels, penseelvegen en -dotten, circel- en doosvormen, vet of juist schraal. Dat allemaal in een moeite door. Bouwsels, groeisels en wezens komen ervan. Associaties en impulsen genoeg.

Dat betekent niet dat Van der Linden maar wat doet. Hij wijst op de visuele intelligentie die bij het schilderen een de orde is en die z'n eigen dimensies heeft. menselijke dramatiek, oorlog en spel ernst en humor, cliches opnieuw ingezet; waar hij in feite, dwars door al die veelheid en onstuimigheid heen, op uit is, zijn wat hij noemt tussenvormen en tegenritmes. Dat blijken moeilijk benoembare ervaringen. Ze appeleren aan louter zintuiglijkheid, beleving: 'neerslaan, kwadrateren, optellen en versnellen (...); de onophoudelijke beweging, het futurisme van de menselijke geest; het doorslaan en overschakelen van de psyche; de visuele kettingreactie, door de oogharenbeschouwd, door het denken aangewakkerd en door de hartstocht gevoed', zoals hij zelf zegt.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »