Expositie O l i e r e l i ë f s  Arno Mertens

25 oktober 2023


Arno Mertens laat zich inspireren door natuurlijke processen, materie, landschap en kleur. De vloeiende ‘koraalrifdoeken’ van formaat heeft hij door de jaren getransformeerd naar kleine ‘Hemelvuurreliëfs’, die Mertens nu voor het eerst exposeert.

In zijn atelier werkt Mertens (Waalwijk, 1966) aan zijn nieuwe wereld, een wekelijkheid van verwerkte indrukken, van gevoelens en het schikken en herschikken van verf. Verf die het beeld bepaald, die zijn eigen waarheid kent. 

‘Schorsen’, een serie pasteuze olieverven, zijn geschilderd in verschillende lichtsituaties zoals bij herfstschemering of het heldere lentelicht. Je ziet de seizoenen ritmisch aan je voorbijtrekken. De ‘Collectors items’ ontstaan, door de opgebrachte verf, een oppervlakte met bergen en valleien, spelonken of woeste golven. Onherbergzame verflandschappen die soms zijn bevolkt. Hier zien we de relativerende en humorvolle kant van de schilder. Met de ‘Geschraapte’ doeken toont Mertens zijn conceptuele kant, wederom domineert de verf, maar deze is teruggeslagen, omgeklapt en weggeschraapt. Mertens toont ons de achterkant van verf, de onderkant van het beeld. Hij wil laten zien dat onder alle lagen beelden zitten.

Mertens is verf, volop materie. Van vloeiende olieverf naar hoogreliëfs of in de toekomst wellicht sculpturen uit deze materie. Voor hem is van groot belang dat de verf geleefd heeft, wat meegemaakt heeft onderweg en een beetje afgezien heeft. Verf voor hem is niet alleen een middel maar zeker ook een doel. De hoogste vorm van realisme is tenslotte de autonomie van verf zelf, zo betoogt hij.

De expositie met kleine O l i e r e l i ë f s  van Mertens is te zien van 5 november tot en met 3 december 2023. Iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Andere dagen na telefonische afspraak.

 

Ask the Artist: Arno Mertens is 3 december op de expositie aanwezig. Arno vertelt en geeft inzicht over zijn passie, visie en drijfveer. Er is alle gelegenheid om met de kunstenaar in gesprek te gaan.

U bent van harte uitgenodigd voor de opening op zondag 12 november 15.00 uur.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.