De pier van Volendam; door Maurice Sys 1880 - 1972

4 mei 2008

Het schilderij is een tempera op karton van 32 x 37,5 cm welke rechtsonder is gesigneerd. Op de achterzijde een etiket met daarop eigenhandig geschreven Volendam - Maurice Sijs - 1913 en een etiket van Kunsthandel Gebroeders Koch - Amsterdam-Rotterdam-Den Haag-Haarlem. Werk verkeert in een uitstekende staat.

Dit werk heeft voor Volendam een geschiedkundige waarde, omdat de typische vissersopslaghuisjes aan de waterkant er nog staan. Deze huisjes zijn tijdens een januaristorm in 1916 verdwenen.

In het boek over Maurice Sijs (1980) staat deze schilderij afgebeeld in zw/w op pagina 56 met als titel "Pier te Volendam".

Dit werk is na telefonische afspraak (0499 57 02 29) in Oirschot te bezichtigen.

Over Sys
Maurice Sys werd in de Gentse Kapucijnenham geboren als zoon van een schoenmaker. Op dertienjarige leeftijd trek hij naar de plaatselijke academie, waar hij de klasgenoot van o.a. Hippolyte Daeye, Julius de Praetere en de gebroeders De Smet was. Samen met zijn vrienden Gustave en Leon De Smet debuteerde hij in 1904 in de Gentse Kunst- en Letterkring. Hun studiegenoot, de jonge criticus Frederic de Smet, beschouwde hen toen reeds, samen met Alfons Dessenis en Frits Van Den Berghe als de'"revelaties die een briljante artistieke toekomst aan onze stad beloven". Samen met hen stond hij ook aan de wieg van de Brusselse modernistische vereninging Les Independants.

In 1905 trok ook Maurice Sys naar Sint- Martens-Latem en huurde er een huis in de Latemstraat. In de eerste plaats vond hij er vrienden als de gebroeders De Smet en Frits Van den Berghe terug. Maar Sys sloot ook vriendschap met tenoren uit de zogenaamde eerste groep, zoals Valerius De Sadeleer, George Minne en Gustave van de Woestyne.

Tot 1907, in het jaar van zijn huwelijk, verbleef Sys overwegend in Sint-Martens-Latem. Nadien leidde zijn onrustige zwerversbestaan hem op grillige wegen, doorheen Belgie, Frankrijk en Nederland. Ook de eerste wereldoorlog zou hij hoofdzakelijk op Nederlandse wateren doorbrengen. In het interbellum trad hij regelmatig uit de schaduw door opgemerkte tentoonstellingen. Zijn oude vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe liepen als protagonisten van het Vlaams expressionisme echter meer in de kijker.

Sys kende een lang schildersbestaan. Na de tweede wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in zijn huisje aan de Gentse Proveniersterstraat.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »