Collectie aquarellen en tekeningen 1982 - 2011 John van 't Slot

4 september 2018

Een collectie werken op papier van John van ’t Slot (1949) zijn tijdelijk ‘in te zien’ in bij kunstmakelaardij Metzemaekers. Op afspraak kunt u de map met de werken bezichtigen. Het betreft tekeningen en aquarellen met zeer uiteenlopende voorstellingen en afmetingen. Alle werken zijn gesigneerd en gedateerd en zijn vervaardigd in de periode 1982-2011. Prijzen: van 200,00 tot 750,00 euro.

In de jaren tachtig was Van ‘t Slot een belangrijke vertegenwoordiger van het ‘nieuwe schilderen’. De soms cartooneske en vaak humoristische tekeningen van John van ’t Slot vielen op toen er eind jaren zeventig nieuwe aandacht kwam voor de schilderkunst. Sindsdien heeft hij veel tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland.

Schilderkunstige kwaliteiten als compositie, kleurcontrast, handschrift staan bij hem centraal. Hij gebruikt figuratie en abstractie naast elkaar en werkt met verschillende stijlen, motieven en middelen. Het gaat Van ‘t Slot niet om een wereld buiten het schilderij, maar om de werkelijkheid van het schilderij zelf.

Van ’t Slot studeerde van 1965 tot 1970 aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam en won in 1977 de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst. Hij behoorde in de jaren tachtig van de vorige eeuw tot de Nieuwe Wilden (neo-expressionisme), met onder anderen René Daniëls. De soms cartooneske en vaak humoristische schilderijen van John van ’t Slot vielen vanaf het eind van de jaren zeventig op toen er nieuwe aandacht kwam voor figuratieve schilderkunst. Sindsdien heeft hij veel tentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland, waaronder op de Biënnale van Venetië in 1984.

Van ’t Slot verklaart de terugkeer in de jaren 1980 van de figuratie in de schilderkunst door te wijzen op de conceptuele schilderkunst die in de periode daarvoor had gedomineerd. Die was “wel erg gortdroog, saai en vervelend” geworden. “Het werd tijd dat daarvoor weer eens iets in de plaats kwam waaraan visueel wat te beleven is.”

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »