Beelden Jos Wong Lun Hing (1928-2009): zachtmoedig, evenwichtig, contemplatief

20 augustus 2019

(Untitled, brons, 23,3 cm hoog. Niet gesigneerd. Hoogstwaarschijnlijk vervaardigd eind jaren '50 / begin jaren '60. Herkomst: Collectie mevrouw Sonja de Graaf.)

Jos Wong was bevriend met Shinkichi Tajiri, door wie hij ook werd geïnspireerd. In zijn vroege periode heeft zijn werk dan ook op het eerste zicht overeenkomsten met de beelden van zijn vriend. De kritische kijker ziet verschillen; Tajiri spits, doornig, nerveus en geprikkeld, Wong zachtmoedig, evenwichtig, contemplatief. 

Wong ontving een studiebeurs van Maison Descartes (1958) en een reisbeurs van CRM (1968).  Hij werkte aanvankelijk in brons, later in metaal en aluminium. Maakte abstracte beelden en later ook speelplastieken. Rond 1977 kreeg de mensfiguur meer aandacht in zijn werk. 

Over Jos Wong Lun Hing. Wong Lun Hing is een Chinees-Surinaamse familienaam. Jos Wong, zoals hij gewoonlijk werd genoemd, was een zoon van Adolf Benjamin John Wong Lun Hing, huisarts in Roermond, en Anna Catharina Maria Hubertina Franssen. Net als zijn broer Dolf kreeg hij een opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, hij was een leerling van Piet Esser. Hij woonde en werkte vanaf 1947 in Amsterdam. Wong maakte abstracte beelden en speelplastieken. Hij werkte aanvankelijk in brons, later in metaal en aluminium. Hij ontving een studiebeurs van Maison Descartes (1958) en een reisbeurs van CRM (1968). Rond 1977 kreeg de mensfiguur meer aandacht in zijn werk. Wong was bevriend met Shinkichi Tajiri, door wie hij ook werd geïnspireerd. Hij exposeerde meerdere malen en was lid van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

De kunstenaar was vanaf 1958 vijfentwintig jaar docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Tot zijn leerlingen behoorden Berend Bodenkamp, Rob Elderenbos, Marianne van den Heuvel, Liesbeth Palessen, Joop van Rijs en Miep Maarse. Wong overleed in 2009, op 81-jarige leeftijd. Hij werd begraven op Zorgvlied.

Aangeboden kunst

Een selectie uit ons kunstaanbod

Bekijk meer aanbod »