Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Weissenbruch, Johannes

Den Haag, 18 maart 1822 - Den Haag, 15 februari 1880

Biografie: Johannes Weissenbruch

Jan Weissenbruch was een van de bekendste stadshoekjesschilders uit de Haagse School. Hij was niet alleen een bekend schilder, maar verwierf ook als aquarellist, tekenaar, lithograaf en vooral als etser faam. Hij was een neef van Johan Hendrik Weissenbruch.

Van 1839 tot 1847 volgde hij een opleiding aan de Haagse Academie. Enkele van zijn leraars waren Heszler, Anthonie Waldorp, Elink Sterk, maar vooral Salomon Leonard Verveer bracht hem de compositie van stads- en dorpsgezichten bij.

Jan Weissenbruch was vooral in Den Haag werkzaam, hoewel hij ook enige tijd verbleef in Leerdam, in Culemborg en in België, waar hij oa. Zicht op de St.Denis-kerk te Luik presteerde. Zijn voorkeur ging trouwens naar zeer minutieus geschilderde stadszichten, met bruggetjes en kanalen en vaak met scherp invallend zonnelicht. In zijn grafisch werk benaderde hij echter een nog ruimere vrijheid, wat zijn faam ten goede kwam.

Nauwelijks uit de academie, in 1847, speelde hij al een rol bij de oprichting van het artistieke genootschap Pulchri Studio, samen met zijn neef Johan Hendrik, Willem Roelofs en de eerste voorzitter Bart van Hove. Bij de taakverdeling namen Jan en Lambertus Hardenberg de organisatie van de kunstbeschouwingen op zich. Jan was trouwens ook kunstverzamelaar.

Lees verder

Kunststromingen: Haagse school

Werken in het archief (40)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.