Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Vrancx, Sebastian

Antwerpen, 22 januari 1573 - Antwerpen, 19 mei 1647

Biografie: Sebastian Vrancx

Sebastiaen Vrancx (ook: Sebastiaan Vrancx) was een Brabants barokschilder, etser en dichter-toneelschrijver van de Antwerpse School.

Vrancx werd gezien als een gerespecteerd schilder van veldslagen en enkele van zijn werken waren in het bezit van Peter Paul Rubens. Hij werkte een aantal keren samen met Jan Brueghel de Oude. Samen met Rubens, Frans Francken (II), Van Balen, Frans Snyders en Joos de Momper werkte hij aan de Allegorie van de Zintuigen, twee werken in opdracht van de aartshertog Albert van Oostenrijk bij diens bezoek aan Antwerpen. Hij was een leerling in het atelier van Adam van Noort, die ook befaamde schilders zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Hendrick van Balen opleidde. Hij bezocht ook het atelier van de Antwerpse schilder Paul Bril in Rome rond het jaar 1600. Zijn meest bekende leerling is Pieter Snayers. Hoewel af en toe krachtig bij de uitwerking, zijn zijn schilderijen eerder dof en zwaar van toon.

Tezelfdertijd schreef hij gedichten, komedies en tragikomedies. Gedurende een tijd was hij factordichter van de rederijkerskamer De Violieren. Zo speelde hij een belangrijke rol bij de creatie van het blazoen van de rederijkerskamer. Vrancx was ook deken van het Antwerpse Sint-Lucasgilde en een wijkmeester en kapitein der burgerlijke wacht van Antwerpen.

Lees verder