Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Verhoog, Aat

Rijswijk, 11 november 1933

Biografie: Aat Verhoog

Nederlandse beeldhouwer, graficus, schilder, architect van figuurvoorstellingen, naaktfiguren, portretten, sport- en spelscènes, architectuur (als genre), geboren in Rijswijk 11-11-1933 als Adrianus Verhoog.

Opleiding: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag)
Vrije Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag

Mensen uit de wereld van het theater vinden in het werk van Aat Verhoog vaak iets terug dat lijkt op een scène uit een toneelstuk. Feit is dat zijn schilderijen bijna altijd over mensen gaan. De menselijke figuur, vrouwen, een enkele man (vaak een literator) en kinderen, zijn altijd het hoofdmotief in het werk van Aat Verhoog geweest. Niet dat er geen paarden, honden en katten in voorkwamen, maar de menselijke emoties of juist het gebrek daaraan, die ‘condition humaine' was de inhoud die de vorm bepaalde. Ook stillevens komen voor en ook het landschap, maar dan meestal als omgeving, niet zozeer als een onderwerp op zichzelf. De Engelsen hebben de uitdrukking ‘conversation piece' voor dit soort schilderijen van groepen mensen. Het zijn bij Aat Verhoog echter nooit echte groepsportretten al komt er zo nu en dan een bekend figuur, bijvoorbeeld een schrijver, op voor. Een verhaal uit de klassieke mythologie dient soms als uitgangspunt, zoals meer dan eens de gedaantewisseling van Daphne. Maar meestal worden wij betrokken bij een scène uit misschien een familiealbum, een theaterstuk, een dagboek of een verhaal. Dat is dan altijd weer een verhaal dat niet verteld maar wel geschilderd kan worden.

 

Lees verder
Werken in het archief (52)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak