Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Storck, Abraham Jansz.

Amsterdam, Gedoopt 17 april 1644 - Amsterdam, Begraven 8 april 1708

Biografie: Abraham Jansz. Storck

Abraham Storck (of Sturckenburg) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graveur behorend tot de Hollandse School. Hij schilderde voornamelijk schepen, maar had altijd aandacht voor de passagiers of de toevallige toeschouwers. Van Storck zijn verder bekend: allegorieën, veduti of mediterrane stadsgezichten (geïnspireerd op het werk van Jan Baptist Weenix), marines en landschappen. De riviergezichten zijn afkomstig van zijn broer. Storck schilderde ook een zelfportret en slechts een gering aantal zeeslagen.

Storck was de jongste zoon van de uit Wesel afkomstige Jan Jansz Sturck of Johannes Storck (1603-1673) en de jongste broer van Johannes Storck (1629-1673) en Jacobus Storck (1641-1711). Zijn moeder was Teuntje Jacobs. (Hij werd gedoopt in de Noorderkerk.

Aanvankelijk werkte hij in het atelier van zijn vader, een fijnschilder. Het is ook mogelijk dat hij bij Jan Abrahamsz. van Beerstraten een opleiding kreeg, want zijn oudste broer trouwde met een schoonzuster van de schilder op de Rozengracht. Zijn eerste gesigneerde werken zouden al van 1666 dateren. In 1670 reisde hij met zijn broer langs de Rijn tot in Duitsland. Na het overlijden van zijn vader in 1673, namen hij (en zijn broer?) de zaak over. In 1688 was hij lid van het Sint-Lucasgilde. Storck werkte samen met Ludolf Bakhuizen bij wie ook Hendrick Dubbels werkzaam was geweest. In 1694 trouwde hij met de weduwe van een chirurgijn, Neeltje Pieters van Meyservelt. Hij woonde tot 1702 in de Tuinstraat in de Jordaan. Aan het einde van zijn leven woonde hij in de Grote Kattenburgerstraat, niet ver van het Zeemagazijn en de VOC op Oostenburg.

Zijn werk is van historisch belang vanwege het bezoek van tsaar Peter de Grote in 1697 aan Amsterdam en de bouw van het fregat Pieter en Paul. In december 1704 tekende hij de binnenkomst van de John Churchill, de eerste hertog van Marlborough op de Amstel.

Lees verder
Werken in het archief (19)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak