Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Stoop, Dirk

Utrecht, 1610 - Utrecht, 1686

Biografie: Dirk Stoop

Dirck Stoop (Utrecht, ca. 1610 - aldaar, 1686) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en etser uit de periode van de Gouden Eeuw. Hij vervaardigde onder meer portretten en stadsgezichten, maar vooral landschappen, vaak met ruiters en jachttaferelen, en afbeeldingen van gevechten en veldslagen.

Stoop was een zoon van de glasschilder Willem Jansz. Stoop, die vermoedelijk ook zijn leermeester was. Hij was een broer van de schilder Maerten Stoop. Dircks vader was ook de eerste leermeester van Abraham Diepraam.

In dat kader vermeldt schilder en biograaf Arnold Houbraken Dirck in het voorbijgaan in zijn werk De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718) als "den braven Paardeschilder Dirk Stoop".

Dirck Stoop verbleef herhaaldelijk in het buitenland. In de periode 1635 - 1645 zou hij in Italië zijn geweest waarna hij terugkeerde naar Utrecht. In 1661 - 1662 bevond hij zich aan het hof in Portugal. In 1662 - 1665 werkte hij in Engeland. Hij schilderde een weergave van een ruiterparade door Londen van Karel II in 1661 en een portret van diens echtgenote Catharina van Bragança. In de periode 1667 - 1674 verbleef hij in Hamburg, waarna hij opnieuw terugkeerde naar Utrecht.

Lees verder
Werken in het archief (8)