Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Sonnega, Auke

Leeuwarden, 1910 - Leeuwarden, 1963

Biografie: Auke Sonnega

Auke Cornelis Sonnega was een Nederlands kunstenaar, die vooral bekend werd met zijn schilderijen die hij op de eilanden Bali en Java heeft gemaakt Een groot deel van zijn korte leven heeft hij in Indonesië doorgebracht.In 1957 keerde hij weer in Nederland terug. Na zijn dood in 1963 raakte hij in de vergetelheid. Het Fries Museum wilde recht doen aan Sonnega en exposeerde in 2000 ruim 60 tekeningen en schilderijen.

Auke Sonnega, die opgeleid was tot tapijt- en textielontwerper, ging in 1935 naar het toenmalige Indië. Sonnega was eerst werkzaam als ontwerper in Batavia. Later reisde hij rond op Java en Bali en maakte reisverhalen voor lokale dagbladen. Door zijn ervaringen met het land en de bevolking besloot hij zich geheel toe te leggen op de teken- en schilderkunst. Vooral op Bali waren de dansers en het maken van portretten van jonge mannen en vrouwen zijn voornaamste bezigheid.

De Europeanen Walter Spies en Rudolf Bonnet introduceerden op Bali westerse thema's (onder andere het portret) en technieken. Hun werk was van grote invloed op het werk van Auke Sonnega.

Lees verder
Gevraagde werken (1)
Werken in het archief (26)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.