Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Smit, Arie

Zaandam, 15 april 1916 - Denpasar, 23 maart 2016

Biografie: Arie Smit

Adrianus Wilhelmus (Arie ) Smit, is een Nederland geboren Indonesisch schilder.


Arie Smit was de derde van acht kinderen van een handelaar in kaas en zoetwaren. Zijn familie verhuisde in 1924 van Zaandam naar Rotterdam, Waar uiteindelijk Smit studeerde grafische vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten . In zijn jeugd was hij het meest geïnspireerd door het werk van drie kunstenaars genaamd Paul (Signac, Gauguin en Cezanne) . Hij werd gestuurd aan de Nederlands-Indië van de militaire dienst in 1938 waar hij werkte als een lithograaf voor het Nederlandse leger de Topografische Dienst in Batavia, Gravure opluchting kaarten van de archipel. Ets Balinese bergen op kaarten ontstoken zijn verlangen om een dag naar Bali.

Begin 1942 Smit werd overgedragen aan de infanterie in Oost- Java, was maar al snel gevangen genomen door de Japanners krachten . Hij was drie en een half jaar in werkkampen de aanleg van wegen , bruggen en spoorwegen in Singapore, ThailandEn Birma. Na de oorlog eindigde in 1945, werd Smit vrijgelaten en keerde terug naar de nieuwe Republiek Indonesië. Hij werd een Indonesisch staatsburger in 1951 en grafieken en lithografie onderwezen op de Institut Teknologi Bandung in West-Java . In zijn vrije tijd is hij doorkruist Java als schilder en in 1953 had hij zijn eerste tentoonstelling in Palembang.

Op uitnodiging van de kunsthandelaar Jim Pandy hij eindelijk bezocht Bali in 1956, verblijft in een huisje op palen op het strand van Sanur. Smit en Pandy zou blijven vrienden en vormden een succesvol partnership. Pandy was goed aangesloten; Soekarno zelf zou brengen soms zijn staatsbezoek gasten zijn kleine galerij. Met zijn liefde voor felle kleuren , werd Smit gevangen genomen door de Balinese landschappen in haar ' losbandige licht ' , en al snel besloten om te blijven zijn dorpen, rijstvelden , palmbomen en tempels afbeelden.

In 1960 , terwijl het reizen van het platteland van de Ubud district waar hij woonde , stuitte hij op een paar jongens tekening in het zand. Onder de indruk van hun talent , Smit nodigde hen uit naar zijn atelier , waar zij onmiddellijk werd de eerste van een groeiend aantal studenten . Met minimale instructie maar veel aanmoediging en materiële steun , zijn leerlingen legden een naïeve stijl van de genreschilderkunst die bekend werd als de 'Young Artists ' stijl, die op haar hoogtepunt had 300-400 volgelingen. Hoewel hij wordt beschouwd als de vader van de beweging, haar stijl is heel anders dan een van eigen stijlen Smit's door de jaren heen.

Sinds zijn aankomst in Bali, Smit verhuisde zo'n 40 keer , "om te zien wat er na de volgende heuvel " . Hij bleef langste in zijn favoriete gebieden van Karangasem en Buleleng. Hij vestigde zich uiteindelijk in de buurt van Ubud in het dorp Sanggingan onder het beschermheerschap van Suteja Neka Pande , oprichter van de Neka museum.

In erkenning voor zijn rol in de ontwikkeling van de schilderkunst op het eiland, Smit ontving de Dharma Kusuma ( Vereniging van National Heroes ) in 1992 de Prijs van de regering van Bali. De Arie Smit paviljoen werd geopend in het Neka Art Museum in 1994 om zijn kunstwerken te exposeren en die van de hedendaagse Balinese kunstenaars. Het Museum Bali in Denpasar en de Penang Museum in Maleisië ook collecties van zijn werk. Smit had verder exposities in Jakarta, Singapore, Honolulu en Tokyo.

 

Lees verder
Werken in het archief (19)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak