Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Sijs, Maurice

1880 - 1972

Biografie: Maurice Sijs

Maurice Sys werd in de Gentse Kapucijnenham geboren als zoon van een schoenmaker. Op dertienjarige leeftijd trek hij naar de plaatselijke academie, waar hij de klasgenoot van o.a. Hippolyte Daeye, Julius de Praetere en de gebroeders De Smet was. Samen met zijn vrienden Gustave en Leon De Smet debuteerde hij in 1904 in de Gentse Kunst- en Letterkring. Hun studiegenoot, de jonge criticus Frederic de Smet, beschouwde hen toen reeds, samen met Alfons Dessenis en Frits Van Den Berghe als de`"revelaties dei een briljante artistieke toekomst aan onze stad beloven". Samen met hen stond hij ook aan de wieg van de Brusselse modernistische vereninging Les Independants.

In 1905 trok ook Maurice Sys naar Sint- Martens-Latem en huurde er een huis in de Latemstraat. In de eerste plaats vond hij er vrienden als de gebroeders De Smet en Frits Van den Berghe terug. Maar Sys sloot ook vriendschap met tenoren uit de zogenaamde eerste groep, zoals Valerius De Sadeleer, George Minne en Gustave van de Woestyne.

Tot 1907, in het jaar van zijn huwelijk, verbleef Sys overwegend in Sint-Martens-Latem. Nadien leidde zijn onrustige zwerversbestaan hem op grillige wegen, doorheen Belgie, Frankrijk en Nederland. Ook de eerste wereldoorlog zou hij hoofdzakelijk op Nederlandse wateren doorbrengen. In het interbellum trad hij regelmatig uit de schaduw door opgemerkte tentoonstellingen. Zijn oude vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe liepen als protagonisten van het Vlaams expressionisme echter meer in de kijker.

Sys kende een lang schildersbestaan. Na de tweede wereldoorlog leefde hij teruggetrokken in zijn huisje aan de Gentse Proveniersterstraat.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (38)
Nieuws (1)
Signatuur

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak