Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Schelfhout, Lodewijk

Den Haag, 23 augustus 1881 - Amstelveen, 5 november 1943

Biografie: Lodewijk Schelfhout

Lodewijk Schelfhout was een Nederlands kunstschilder en grafisch kunstenaar. Daarnaast heeft hij gewerkt als keramist, edelsmid, glasschilder en meubelontwerper. Hij heeft ook geëxposeerd onder de naam Louis Schelfhout.

Lodewijk Schelfhout werd geboren als vierde zoon van Henri Schelfhout (1838-1910) en Ange Mara Picnot. Zijn grootvader Andreas Schelfhout (1787-1870) was een bekend landschapschilder. Lodewijks moeder genoot bekendheid als de ontwerpster van de doopjurk van prinses Wilhelmina. In Haarlem bezocht Lodewijk de kunstnijverheidsschool. In 1900 vertrok hij naar Duitsland waar hij als huisschilder en als pianist (in de avonduren) voorzag in zijn levensonderhoud. Toen hij terugkeerde werkte hij als kunstschilder in de werkplaats van Theophile de Bock. In 1903 vertrok hij naar de wijk Montparnasse in Parijs. In Parijs ging hij om met verscheidene kunstenaars: Piet Mondriaan, Conrad Kickert, Peter Alma, Jacoba van Heemskerck, Henri Le Fauconnier, Auguste Herbin, Fernand Léger, Albert Gleizes. In 1913 ging Lodewijk Schelfhout in Hilversum wonen. Hij trouwde in 1914 met de filosofe Albertine van der Meulen. In 1929 werd hij Rooms-Katholiek.

Lodewijk Schelfhout hield van het werk van Paul Cézanne en Vincent van Gogh. Hij is een van de eerste Nederlandse schilders die beïnvloed werd door het kubisme - vooral onder invloed van Henri Le Fauconnier.

Schelfhout is oprichter van het Genootschap van Kunstenaren Moderne Kunstkring. Leden waren o.a., naast Schelfhout zelf, Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel. Schelfhout gaf ook schilderlessen en radiolezingen over kunsthistorie.

Hij schilderde vaak bomen, landschappen, naaktfiguren, portretten, religieuze voorstellingen, stillevens. Voor de uitgeverijen Van Loghum Slaterus, Romen en C.A.J. van Dishoeck ontwierp hij ook boekbanden.

In de loop van de Eerste Wereldoorlog werd de Rooms-Katholieke kerk een belangrijke opdrachtgever. Hij heeft regelmatig kruiswegstaties, altaarpanelen, communiebanken, preekstoelen en gebrandschilderde ramen ontworpen. Schelfhout heeft een aantal gravures gemaakt over bijbelse thema's. Hij is ook de maker van de gebrandschilderde ramen voor de kapel van de Ludgerus Kweekschool te Hilversum (thans onderdeel van de EO-studio's). Hij is de leraar van Chris Enthoven.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (61)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak