Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Roede, Jan [4 ]

Groningen, 13 juni 1914 - Groningen, 30 mei 2007

Biografie: Jan Roede

Jan Roëde, eigenlijke naam Jan Roede was een Nederlands kunstenaar die in tal van disciplines actief is geweest. Hij schreef verhalen en gedichten en was daarnaast kunstschilder, glaskunstenaar, illustrator, tekenaar en kostuumontwerper.

Roëde groeide op in Den Haag en volgde er de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Tijdens een verblijf in 1948 in Parijs verfranste hij zijn naam tot Jan Roëde en bleef zich ook na zijn terugkeer in Nederland zo noemen. Behalve in Frankrijk werkte hij enige tijd in Zweden. Zijn abstracte stijl bestaande uit losse lijnen en vlakken maakte in de loop der tijd plaats voor composities van aaneengesloten gekleurde vlakken. Hij had de gewoonte zeer dun te schilderen.

Roëde die onder meer inspiratie putte uit de boeddhistische Zen-filosofie, was een tamelijk onafhankelijk kunstenaar wiens werk enigszins in de richting van dat van Cobra neigde. De kunstenaars van Cobra vroegen hem destijds zich bij hen te voegen maar dat aanbod sloeg hij af omdat hij ze te ruw vond.

Hij was lid van kunstkringen zoals de Haagsche Kunstkring, de Posthoorngroep (van 1956 tot 1962) en de Pulchri Studio. Zowel binnenlands (Gemeentemuseum Den Haag en het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen) als buitenlands (Parijs en Stockholm) hield hij tentoonstellingen. Zijn werk wordt gerekend tot de kunststroming de Nieuwe Haagse School.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (53)
Nieuws (1)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.