Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Princee, Gerard [4 ]

Helmond, 1908 - 1999

Biografie: Gerard Princee

Princée werd in Helmond geboren en is zijn stad - behoudens verschillende omzwervingen - altijd trouw gebleven. Na zijn tekenlessen aan de avondschool in Helmond volgt hij in de vooroorlogse jaren zijn opleidingen in Parijs aan de Académie Grande Chaumière en Académie Julian onder de leermeester compositieleer Jean Souverbie. Na zijn noodgedwongen verblijf in Helmond tijdens de oorlog, vestigt hij zich in 1947 voor een aantal jaar als kunstenaar in Amsterdam. In 1954 keert hij terug naar Helmond. In 1957 trouwt hij en start zijn bijna twintig jaar durende docentschap compositieleer aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Princée is vooral bekend om zijn gouaches en penseeltekeningen van paarden en ruiters. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was hij echter een gerenommeerd monumentaal kunstenaar. Hij vervaardigde muurschilderingen in onder meer de St. Josephschool in Helmond, het Academisch Ziekenhuis in Nijmegen en maakte een glas-in-lood raam in het Elisabeth-ziekenhuis in Breda. Religieuze thema's en levensbeschouwelijke onderwerpen stonden centraal in zijn monumentale werk.

Toen de monumentale opdracht vanaf de jaren zestig aan populariteit inboette, ging Princée zich toeleggen op het zogeheten 'vrije' werk. In zijn vrije werk richt hij zich op composities met paarden, stieren, torso's en figuren. Paarden hebben alles in zich wat hem inspireert. Of, zoals hij zelf zei: "gang, houding, kracht". Deze werken zijn van een grootse eenvoud. Princée speelt in zijn verstilde werken een subtiel spel met vormen en lijnen. Alle overbodige ballast wordt uit het beeld gebannen.

In zijn laatste levensjaren werkte hij alleen nog op kleine formaten. De laatste vijf jaar van zijn leven beperkte hij zich derhalve tot kleine en intieme pen- en penseeltekeningen van torso's, paarden en kerstvoorstellingen.

Lees verder