Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Papendrecht, Jan Hoynck Van

Amsterdam, 18 september 1858 - Den Haag, 11 december 1933

Biografie: Jan Hoynck Van Papendrecht

De Nederlandse kunstenaar Jan Hoynck van Papendrecht werd in september 1858 geboren in Amsterdam. Hij kreeg zijn schildersopleiding in Antwerpen en München.

Hoynck werkte vooral als illustrator. Hij maakte onder meer illustraties voor het familietijdschrift Eigen Haard, Eleviers Maandschrift, De Graphie en The Daily Graphic. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn militaire scènes. Ook boeken als "Onze schuttersvendels en schutterijen van vroeger en later tijd" (1908) werden door hem van illustraties voorzien.

De stijl van Jan Hoynck van Papendrecht toont verwantschap met de Haagse School-kunstenaar George Hendrik Breitner. Net als Breitner schilderde Hoynck graag militairen te paard. Ook werkte hij veel geschiedkundige krijgstaferelen uit. Een voorbeeld hiervan is het drieluik dat aan de Amsterdamse schutterij is gewijd: Hierop is de deelname afgebeeld van de schutterij aan het beleg van Naarden (1814), de Tiendaagse Veldtocht (1831) en het laatste uittrekken aan het begin van de 20e eeuw, voordat de schutterij werd opgeheven. Jan Hoynck van Papendrecht overleed in 1933 in Den Haag.

Lees verder
Werken in het archief (36)
Nieuws (2)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak