Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Pallandt, Charlotte Van [3 ]

Arnhem, 24 september 1898 - Noordwijk, 30 juli 1997

Biografie: Charlotte Van Pallandt

Charlotte Dorothée barones van Pallandt was een Nederlands schilder en beeldhouwster. Zij wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwsters van de twintigste eeuw. Zij kan worden beschouwd als lid van de 2e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, bij afkorting 'De Groep' genaamd.

Al in haar jeugd bleek barones van Pallandt zeer begaafd. Tekenen, schilderen en piano spelen hadden haar voorkeur. Voor een vrouw lag een carrière als kunstenares echter niet voor de hand. Nadat haar huwelijk met de diplomaat Adolph graaf van Rechteren na vier jaar in 1923 was beëindigd, ging zij haar eigen weg. Tot 1928 was ze actief als schilder; vanaf 1929 begon ze met beeldhouwen. Hiermee zou ze zeer bekend worden.

Pallandts standbeeld van Koningin Wilhelmina.Van Pallandt volgde onder meer een opleiding in Parijs. In 1968 vervaardigde ze het bekende beeld van Koningin Wilhelmina, dat - in brons - voor Paleis Noordeinde in Den Haag staat. Eerder al, in 1953, maakte ze een beeld van Koningin Juliana. Van Pallandt was gespecialiseerd in portretkoppen en naakten. Zij gaf les aan Koningin Beatrix, toen deze nog prinses was. Charlotte van Pallandt was een schoonzuster van Ferdinand Francois baron de Smeth en een tante van zanger Frederik van Pallandt, bekend als de mannelijke helft van het duo Nina en Frederik. Naar haar is de Charlotte van Pallandt-prijs genoemd.

Van Pallandt werkte veel met het model Truus Trompert. Ze heeft een reeks tekeningen en beelden van Truus gemaakt. Model Truus speelt een belangrijk rol in het oeuvre van Van Pallandt. Van Pallandt was zeer bevriend met de schilder Kees Verwey. Charlotte barones van Pallandt streefde er naar om binnen haar beelden zoveel mogelijk volumes en richtingen op één plan te brengen, een abstraherende constructieve ordening.

www.charlottevanpallandtfoundation.com

 

 

Lees verder
Aangeboden werken (2)
Werken in het archief (102)
Nieuws (7)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.