Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Noorden, Cor van

Maastricht, 3 november 1927 - Maastricht, 15 mei 2014

Biografie: Cor van Noorden

Cornelis Léon Marie (Cor) van Noorden was een Nederlands beeldhouwer.

Cor van Noorden studeerde aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht (1947-1950), als leerling van Jan Balendong en Charles Vos, aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (1950-1951), als leerling van Mark Macken, en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1951-1958), als leerling van Oscar Jespers en Fred Carasso. Van 1960 tot 1961 was hij assistent van Paul Grégoire, hoogleraar aan de Rijksakademie in Amsterdam.

Van Noorden was een steenbeeldhouwer, hij maakte onder meer reliëfs, kleinplastiek, grafmonumenten en vrijstaande sculpturen. Zijn eerste monumentale opdracht was een gedenkteken voor de bioloog Jac. P. Thijsse, dat de vorm van een vogelvoedertafel kreeg. Het monument werd in 1967 geplaatst in de tuin van het geboortehuis van Thijsse in Maastricht. Van Noorden werkte met liefst met 'petit granit de l'Ourthe', een Belgische kalksteen. Hij zei hierover: "Denk je eens in: als je petit granit bewerkt en je slaat een stuk weg, dan kom je in een gebied waar alleen 300.000.000 jaar geleden het oog van de Almacht op rustte. Plankton, sponsen, poliepen, schelpen en leven pulseerde er, dezelfde schelpen en dieren die nu nog leven. En hetzelfde oog rust er nog op. En de vrijgelegde plek werd nog door niemand beroerd, behalve door mij."

Van Noorden exposeerde meerdere malen en nam onder meer in 1975 deel aan de expositie Beelden en tekeningen van Oscar Jespers en van beeldhouwers die bij hem gewerkt hebben, rond Van Noordens leermester Jespers en 21 van diens leerlingen in het Bonnefantenmuseum. In 1982-1983 had hij een duo-expositie met Piet Teraa in het Museum van Bommel van Dam in Venlo. Het werk van Van Noorden en dat van tien andere beeldhouwers, onder wie Ben Guntenaar, Gerard Höweler en Jan Meefout, was in 1986 te zien bij de expositie De druppel holt de steen uit in het Nijenhuis en het Provinciehuis in Zwolle.

Van Noorden raakte op latere leeftijd dement. Hij werd met Eddy Beugels, Geert Meyer en zes andere dementerende mensen twee jaar lang gevolgd voor het project Kus me nog eens wakker van Gerrit Molenaar en Bert Verhoeff. In het gelijknamig boek dat in 2011 naar aanleiding van het project verscheen zijn gedichten van Molenaar en foto's van Verhoeff opgenomen. Cor van Noorden overleed in 2014, op 86-jarige leeftijd.

Lees verder
Gevraagde werken (1)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.