Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Marinus, Zwart

Amsterdam, 9 augustus 1882 - Hilversum, 5 december 1970

Biografie: Zwart Marinus

Marinus Zwart werd in 1882 in Amsterdam geboren. Hier woonde en werkte hij tot 1910. Later woonde en werkte hij eveneens een langere periode in Domburg ( tot 1919), Laren, Hilversum, Blaricum en Loosdrecht. Marinus Zwart overleed in 1970 in Hilversum. In de periode dat hij in Domburg woonde en werkte raakte hij nauw bevriend met de daar verblijvende schilders Jan Toorop en Piet Mondriaan. Hoewel zij elkaar over en weer beïnvloed hebben was er van een gezamenlijk streven naar een gemeenschappelijke stijl geen sprake. Ieder volgde zijn individuele persoonlijkheid. Wel zochten zij allen hun inspiratie in het Zeeuwse licht, in de duinen, de bossen en in de karakteristieke Zeeuwse bevolking.

Op een oude foto uit 1915 staat de kunstenaarskolonie te poseren voor het tentoonstellingsgebouwtje naast de villa Marezate. Op de foto staan o.a. Jan Toorop, Hart Nibbrig, Jan Heyse, Charley Toorop en Marinus Zwart. Zwart was een knap landschapschilder. Hij schilderde in een lichte, zonnige kleurstelling. In de periode dat hij in ’t Gooi woonde en werkte, schilderde hij vooral landschappen en plasgezichten.

 

Lees verder

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak