Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Lucassen, Reinier [3 ]

Amsterdam, 1939

Biografie: Reinier Lucassen

Reinier Lucassen is een Nederlands kunstschilder. Hij is een vertegenwoordiger van de schilderstroming die Nieuwe figuratie wordt genoemd. Anderen in deze stroming zijn Alphons Freijmuth, Pieter Holstein, Etienne Elias en Roger Raveel.

Lucassen studeerde aan de Rijksnormaalschool voor tekenleraren in Amsterdam. Hij ontwikkelde vanaf 1960 een schilderstijl die figuratieve elementen uit het dagelijks leven combineert met abstracte symbolen. Hij werd in die tijd gezien als het Europese antwoord op pop-art, wat op een misverstand berust.

Lucassen combineert 'banale' elementen, zoals stripfiguren, met grote felgekleure vlakken en expressieve elementen. Sinds 1980 maakt hij kleiner, ingetogener werk; uit eenvoudige punten opgebouwde krachtige tekens. Typerend voor Lucassen is dat hij vaak lettertekens op picturale wijze in het beeld integreert. De assemblages die hij maakt, zijn opgebouwd uit alledaagse materialen als hout, blik of rubber die door hun combinatie de illusie moeten geven van een nieuwe betekenis.

Lucassen stelde tentoon in binnen- en buitenland. In 1986 exposeerde hij voor Nederland in het Rietveldpaviljoen op de Biënnale van Venetië. Hij was jarenlang hoofddocent schilderkunst aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hij werd tot de dood van de eigenaren vertegenwoordigd door galerie Espace te Amsterdam.

Lees verder

Kunststromingen: Nieuwe figuratie

Aangeboden werken (2)
Werken in het archief (164)
Nieuws (3)
Signatuur

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.