Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Kimmenade, Thijs

Geldrop, 3 januari 1946 - Milheeze, 23 januari 2023

Biografie: Thijs Kimmenade

In de jaren zeventig maakte van Kimmenade vooral naam met ’de stoel als sculptuur”. Vele tentoonstellingen in oa van Abbe Museum , Eindhoven, Zwolle, Nijmegen Amsterdam, Den Haag, Kassel, Boedapest.

Zelf zegt hij daarover:”mijn stoelen komen voort uit een abstract vormonderzoek, dat mijn werk in de eerste helft1970 kenmerkt, namelijk het werk dat ik in Kassel heb gemaakt. De stoel komt dus voort uit een abstract gegeven, figuratief wordt het doordat het “stoel” genoemd wordt en daardoor een menselijke maat heeft gekregen. Je moet erop kunnen zitten en daarom  voel je , iedereen, de maat namelijk 1 op 1. Zo gauw de stoel vergroot wordt ,ervaar je dat. De siamese stoel is een symbiose tussen architecturale en biologische fenomenen , absurd en surreaal, een constructie kan immers niet groeien’.

Na de stoelen komen als reactie de mummies, mensachtige ingepakte stoelvormen en daarna een grote serie baadsters. De stoel wordt zo beschouwd steeds mensachtiger en sensueler.

De siamese stoel is een bekend beeld en staat  o.a. Ook op het Chasséveld in Breda, het Wilbertsplein in Bakel en het Barbarossaplansoen in Nijmegen.

Thijs van Kimmenade is naast beeldhouwer ook fotograaf. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St.-Joost te Breda. Daarna studeerde hij in Kassel aan de Hochschule für Bildende Kunst. Naast zijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar is van Kimmenade in de jaren '90 ook actief geweest als docent aan de Academie voor Beeldende Vorming Tilburg.

 

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (7)
Nieuws (1)

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak