Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Judd, Donald

Excelsior Springs, Missouri, 3 juni 1928 - Manhattan, New York, 12 februari 1994

Biografie: Donald Judd

Donald Clarence Judd was een Amerikaanse schilder en beeldhouwer. Hij geldt naast Robert Morris en Sol LeWitt als een der hoofdvertegenwoordigers van het minimalisme.

Judd studeerde van 1949 tot 1953 filosofie aan de Columbia-universiteit in New York en in de avonduren kunstgeschiedenis aan de gerenommeerde opleiding van de Art Students League of New York, en zette na een korte onderbreking zijn kunst- en filosofiestudie van 1957 tot 1962 aan de Columbia-universiteit voort. In 1962 kreeg hij achtereenvolgens een aanstelling tot docent aan het „Brooklyn Institute of Arts and Sciences“ in New York, de Yale-universiteit in New Haven (Connecticut), de Universiteit van Saskatchewan en het Oberlin College in Ohio.

Van 1959 tot 1965 werkte hij als vrij criticus voor de kunsttijdschriften „Art News“, „Arts Magazine“ en „Art International“. Nadat hij als kunstenaar bekend werd, kon hij gebruikmaken van de kennis, die hij zich reeds als kunstcriticus eigen had gemaakt van de Europese en jonge Amerikaanse kunst.

Judd begon zijn carrière als schilder, maar hij wilde zijn werken niet aan de muur hangen. Hij experimenteerde daarom met vrijstaande objecten, maar de vorm van het object werd voor hem steeds belangrijker. Hij zocht naar een kunstvorm, die noch schilderen, noch beeldhouwen was. Het moest beide in zich verenigen: zijn Specific Objects. Bekend zijn vooral zijn 'stack sculptures': rechthoekige dozen in een verticale rij tegen de wand (Zie illustratie: Untitled sculpture from 1990 [1]). Dat is typisch voor zijn werkwijze: eenvoudige elementen en een eenvoudige compositie. Hij werkte met uitgesproken industriële materialen: gelamineerd hout, gegalvaniseerd ijzer, geëloxeerd aluminium. Ook de kleur moest niet langer iets voorstellen, maar was er omwille van zichzelf.

Vanaf 1971 leefde Judd vooral in Marfa, Texas, waar hij in 1979 land en een aantal gebouwen (in bouwvallige staat) had gekocht met hulp van de Dia Art Foundation om ver van het kunstbedrijf verwijderd samen met vrienden en collega's op zijn ideale manier te willen exposeren. De opening van het gerenoveerde complex vond plaats in 1986. De Chinati Foundation zet thans de non-profitorganisatie voort met een permanente expositie van werken van Donald Judd, John Chamberlain, Dan Flavin, Ilya Kabakov, Richard Long, Carl Andre, Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen.

Lees verder

Kunststromingen: Minimal Art

Werken in het archief (7)


Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak