Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Houten, Alida Van

Groningen, 22 augustus 1868 - Groningen, 2 december 1960

Biografie: Alida Van Houten

Alida van Houten was een Nederlandse schilder en graficus. Van Houten was een dochter van Hindrik van Houten (1833-1883), houthandelaar en lid van Provinciale Staten in Groningen, en Alida Cornelia Christina ten Bruggen Cate (1840-1923). Haar vader was amateurtekenaar en ook andere leden van de familie, waaronder haar tante Sientje Mesdag-van Houten, waren kunstzinnig actief. Ze volgde, net als haar broer Gerrit van Houten, een opleiding aan Academie Minerva in de stad Groningen. Ze kreeg les van onder anderen Ferdinand Oldewelt en Dirk de Vries Lam. In 1897, bij het honderdjarig bestaan van de academie, ontving ze de zilveren medaille in de damesklasse. Afina Goudschaal behaalde de bronzen medaille.

Van Houten schilderde in olieverf portretten, landschappen en stillevens. Ze was lid van het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen en van de Amsterdamse verenigingen Arti et Amicitiae en Sint Lucas. Ze musiceerde en schreef ook, onder andere over haar broer Gerrit. Ze overleed op 92-jarige leeftijd en werd begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen.

Lees verder
Werken in het archief (2)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak