Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Hooghiemstra, Tjibbe [4 ]

1957

Biografie: Tjibbe Hooghiemstra

Tjibbe Hooghiemstra vindt zijn inspiratie in verlaten en onherbergzame gebieden. De indrukken die hij opdoet in de natuur en tijdens reizen noteert hij in vlotte schetsen. Deze werkt hij vervolgens uit in thematisch gegroepeerde series grotere en kleinere tekeningen. In zijn tekeningen doet Hooghiemstra niet zozeer verslag van zijn reisverhalen, maar verwerkt hij intuïtief en vrij associërend zijn ervaringen in krassen, vegen en vlekken. In veel tekeningen van zijn hand resulteert dat in een compositorisch spel van figuratieve en non-figuratieve motieven. Nog slechts in vage tekens en schetsmatige vormen geeft hij af en toe iets prijs van de oorspronkelijke visuele ervaring. In het beeld zijn deze doorgaans opgenomen in een algehele sfeer van zachte lyriek en melancholie.

Hooghiemstra’s composities bestaan in veel gevallen uit verschillende vormclusters die schijnbaar willekeurig lijken verspreid en veel lege ruimte laten in de centrum van de beelden.

Tjibbe Hooghiemstra werd in 1957 in Tytsjerk geboren. Hij volgde opleidingen aan Academie Minerva te Groningen en Sint Lucas te Gent. Hij woont en werkt in het Drentse Lieveren.

Zijn werk bevindt zich in veel museale collecties waaronder die van het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Rijksmuseum te Amsterdam, het Teylers Museum te Haarlem, het Rijksmuseum Twenthe te Enschede en Museum Belvédère.

Lees verder