Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Hockney, David

Bradford, 1937

Biografie: David Hockney

De Britse kunstschilder David Hockney werd in 1937 geboren in Bradford, Engeland. Hockney is de bekendste vertegenwoordiger van de Engelse popart-beweging. Hockney studeerde aan de Koninklijke Academie in Londen.

De vroege werken van David Hockney ontstonden onder invloed van onder meer Robert Kitaj en hebben een sterk anekdotisch karakter. Bovendien vallen deze werken op door hun ironische humor. In 1964 vestigde David Hockney zich in Californië, waar hij een meer realistische schilderswijze ontwikkelde. De belangrijkste thema's in deze tijd waren zwembaden, portretten en landschappen.

Vanaf 1966 gebruikte David Hockney steeds vaker foto's voor zijn schilderijen. In de zeventiger jaren trad de kunstenaar ook naar buiten met collages, die geheel bestonden uit foto's. In veel van deze werken wordt een situatie van verschillende standpunten bekeken om beweging te accentueren. In andere collages krijgen, door het gebruik van meerdere opnamen sommige details extra aandacht.

Na 1980 kreeg het werk van David Hockney een meer expressionistisch karakter. In zijn schilderijen bleek duidelijk zijn interesse voor andere kunstenaars als Pablo Picasso. David Hockney is niet alleen als schilder actief. Hij is ook een voortreffelijk tekenaar en graveur. Bovendien heeft hij zich aan het ontwerp van decors voor balletvoorstellingen gewaagd.

 

Lees verder

Kunststromingen: Pop-Art

Werken in het archief (47)
Signatuur

 

Iedere donderdag en vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak