Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Halewijn, william

Jogjakarta, 3 september 1927 - Noordwijkerhout, 10 juli 2012

Biografie: william Halewijn

William Halewijn is een Nederlands portretschilder. In de jaren 60 werkte en woonde hij in Monteporzio Catone, een klein dorpje vlak bij Rome, Italië. Als dank voor de gastvrijheid heeft hij een schilderij, 'Madonna Addalorata di Monteporzio Catone' aan het plaatselijke kerk geschonken. Dit schilderij is daar nog steeds te zien.

Omstreeks 1983 en 1984 maakt hij een woonkamer hoog portret van Konging Beatrix. De koninklijke mantel, die op dit schilderij te zien is, wordt met strepen verf op het doek gelegd. In een programma, die gepresenteerd wordt door Ivo Niehe, wordt het doek aan de koningin onthuld.

Halewijn woonde enige tijd in Kasteel Genhoes in Valkenburg-Gulpen. Hier had hij een museum, waar hij zijn vele werken tentoonstelde. Dit museum bestaat echter al lang niet meer. Het museum werd opgeheven en Halewijn vertrok voor enkele jaren naar Amerika. In Noordwijkerhout, waar hij tot z'n dood woonde, wordt geijverd voor de oprichting van een William Halewijn Museum. Dit zou moeten komen in enkele gebouwen van de Sint Bavo, een voormalige inrichting voor geestelijk gehandicapten. Er zijn echter financiële problemen die hiervoor eerst opgelost moeten worden. In maart 2008 zou er daarom een expositie gehouden worden in "De Witte kerk" in het centrum van Noordwijkerhout. Ook deze is tot nu toe niet doorgegaan.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Nieuws (3)