Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Fernhout, Edgar [3 ]

Bergen, 17 augutus 1912 - Bergen, 4 november 1974

Biografie: Edgar Fernhout

Edgar Richard Johannes Fernhout was een Nederlands kunstschilder. Hij was de zoon van de kunstenares Charley Toorop en de filosoof Henk Fernhout. Evenals zijn moeder en zijn grootvader Jan Toorop was hij voornamelijk werkzaam als kunstschilder. In 1937 organiseerde de Haagse galerie Nieuwenhuizen Segaar een speciale tentoonstelling rond de drie generaties Toorop. Het werk Drie generaties dat Charley Toorop naar aanleiding hiervan wilde maken kwam echter pas in 1950 gereed. Op de alternatieve kunst-opleiding 'Ateliers '63' in Haarlem heeft hij jarenlang lesgegeven in schilderen. Zijn zoon Rik Fernhout is ook kunstschilder.

Edgar Fernhout schilderde in zijn vroege periode met name stillevens en portretten. Zijn stijl was aanvankelijk onder invloed van zijn moeder realistisch, waarbij hij steeds preciezer begon te werken in kleine formaten. In Italië heeft hij enkele jaren met zijn vrouw doorgebracht. Hij neigde aanvankelijk naar het magisch realisme, maar door de invloed van zijn moeder keerde hij terug naar een precies realisme. Toen Charley Toorop stierf betrok hij het ouderlijke huis 'de Vlerken' van zijn moeder, in Bergen en begon op haar voormalige atelier te werken dat een royaal uitzicht had op de duinen. De zee, het strand en de duinen kregen daar veel invloed op zijn werk, en er ontstonden na 1950 geabstraheerde schilderijen van strandstillevens met aangespoelde voorwerpen, in zachte, bijna kleurloze tinten. De Franse beroemde schilder van de Ecole de Paris, Jean Bazaine die van 1956 tot 1959 jaarlijks naar Zeeland trok voor het licht en de ruimte aan de zeekust, leerde hij intensief kennen. Bazaine had veel invloed op de schilderkunst Fernhout; er ontstonden in die jaren reeksen geabstraheerde strandschilderijen, veelal stevig in de verf opgezet, met uitgesproken horizontale structuren. Later kreeg Fernhout bijzondere aandacht voor de werking van het licht binnen het landschap en ontwikkelde hij zich steeds meer in abstracte richting waarin de invloed van Mondriaan herkenbaar was. Hij zocht naar de abstracte verf-opbouw van de sfeer van het landschap, waarvoor hij ook talloze kleurproefjes deed. Ondanks de vergaande abstractie in zijn werk bleven zijn titels nog verwijzen naar landschap en natuur.

Hij gaf les aan de toentertijd alternatieve kunstopleiding 'Ateliers '63' in Haarlem, waar o.a. ook Jan Dibbets les gaf, Wessel Couzijn, Carel Visser en Armando.

Het Dordrechts Museum en het Centraal Museum in Utrecht bezitten werken van hem evenals het Stedelijk Museum Amsterdam, dat circa 1990 een uitgebreide expositie van zijn werken toonde; Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem herhaalde dit in 2009.

Lees verder
Gevraagde werken (1)
Werken in het archief (33)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak