Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Famars Testas, Willem De

Utrecht, 30 augustus 1834 - Arnhem, 24 maart 1896

Biografie: Willem De Famars Testas

Willem de Famars Testas was een Nederlandse kunstenaar, gespecialiseerd in het oriëntalisme.

De Famars Testas groeide op in een welgestelde familie en begon zijn artistieke loopbaan aan de tekenacademie van Den Haag, waarna hij zich ontwikkelde tot een goed schilder van figuren en dieren. Met de Franse geleerde Emile Prisse d'Avennes (een ver familielid) reisde Willem de Famars Testas in 1858 mee op een wetenschappelijke expeditie door Egypte. Deze reis, die aanvankelijk slechts vijf maanden zou duren, liep uiteindelijk uit tot een verblijf van twee jaar. In deze periode bezocht hij een groot aantal monumenten van de islamitische en Egyptische cultuur, die hij vastlegde in tekeningen en aquarellen.

Na zijn terugkeer in Utrecht werd hij de belangrijkste Nederlandse kunstenaar die zich specialiseerde in het oriëntalisme, een stroming in de 19de-eeuwse kunst die vooral in Engeland en Frankrijk zeer populair was. Voor zijn realistische schilderijen en aquarellen met oosterse taferelen kreeg hij internationale aandacht.

In 1868 maakte hij nog eens een grote reis door Egypte, Palestina en Syrië. Na zijn terugkeer verhuisde hij naar Brussel, omdat de markt voor oriëntale kunst daar veel beter was. Toen ook in België de markt voor deze schilderijen terugliep, richtte hij zich op historiestukken. Ook maakte hij illustraties voor verscheidene boeken, onder meer de veelverkochte romans van Jacob van Lennep. In 1891 keerde De Famars Testas terug naar Nederland. Hij overleed in 1896 in Arnhem.

Lees verder
Werken in het archief (10)