Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Dibbets, Jan [3 ]

Weert, 9 mei 1941

Biografie: Jan Dibbets

Jan Dibbets is een Nederlands beeldend kunstenaar. Dibbets volgde een opleiding tot tekenleraar, vertrok vervolgens naar Londen waar hij studeerde aan het Central Saint Martins College of Art and Design en begon met het uitvoeren van conceptuele werken in parken, tuinen en op het strand. Zijn internationale doorbraak kwam met zijn 'perspectiefcorrecties' in 1969. Daarin maakte hij met behulp van fotografie aanpassingen in de waarneming van simpele vormen, die hij tekende op vloeren, muren of uitzette in het gras of zand. Met het het nauwgezet rangschikken van meerdere foto's binnen een werk maakte hij panorama's van door hemzelf aangepaste vergezichten (Dutch Horizons). Zijn werk werd in 1966 en 1967 in Amsterdam tentoongesteld door galerie Swart.

Zijn internationale reputatie bracht hem opdrachten in het buitenland zoals het vervangen van 33 glas-in-loodramen in de kathedraal St. Louis in het Franse stadje Blois in 1992. Een jaar later voerde hij voor de Franse overheid Hommage à Arago uit. Dit is een reeks van 135 bronzen médaillons dwars door Parijs, langs de meridiaan van Parijs, als eerbetoon aan de Franse landmeetkundige François Arago (1786-1853).

Jan Dibbets nam als kunstenaar deel aan de Documenta vijf en zes (1972 / 1977). Tussen 1984 en 2004 onderichtte hij aan de kunstakademie van Düsseldorf. Eerder was hij begeleider aan de kunstopleiding Ateliers '63 in Haarlem. Jan Dibbets woont en werkt in Amsterdam.

Als conceptueel kunstenaar wordt hij in Nederland in dezelfde stroming ingedeeld als Wim T. Schippers, Marinus Boezem en Ger van Elk. Nog altijd werkt Dibbets veel met fotografie. Ruimte en waarneming spelen een belangrijke rol in zijn werk. Evenals tijd en licht.

Lees verder
Gevraagde werken (1)
Werken in het archief (40)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.