Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Cragg, Tony

Liverpool, 9 april 1949

Biografie: Tony Cragg

Anthony Douglas (Tony) Cragg, is een Engelse beeldhouwer, die woont en werkt in Wuppertal in Duitsland.

Cragg werd geboren als zoon van een elektrotechnisch ingenieur. Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma werkte hij tijdelijk als stagiair bij een onderneming voor biochemisch onderzoek. Daarna studeerde hij aan de kunstacademie in Gloucestershire, aan de Wimbledon School of Art en ten slotte vanaf 1973 aan het Royal College of Art in Londen.

Tijdens zijn studie verschoof zijn belangstelling van schilderkunst naar beeldhouwkunst. Hij begon van touw netten te knopen die hij over alledaagse voorwerpen spande. Zijn kennismaking met het werk van de conceptkunstenaar Richard Long en het werk van Bill Woodrow in die tijd was van invloed op zijn ontwikkeling. Cragg maakte strooptochten door de natuur en verzamelde daar natuurlijk materiaal en huishoudelijk afval, dat hij voor zijn werk begon te gebruiken.

In 1976 kreeg hij een baan als docent aan de kunstacademie van Metz. Een jaar later verhuisde hij naar Wuppertal. Hij leidde enige tijd een teruggetrokken leven, om na twee jaar met een serie werken bestaande uit bontgekleurde plastic onderdelen onder de titel „New Stones, Newton's Tones“ de aandacht van het kunstminnend publiek weer op zich te vestigen.

In de jaren 80 was hij met zijn werk op vele belangrijke internationale tentoonstellingen te zien. Zo nam hij deel aan documenta VII en VIII in Kassel en aan de Biënnale van Venetië, en de Biënnale van São Paulo en Sydney. Midden jaren 80 was er een omslag in zijn werk te bespeuren. Hij werkte niet meer met losse plastic onderdelen maar begon grote bronsplastieken te maken. In 1988 kreeg hij de Turner-prijs. Sinds het einde van de jaren 80 maakt hij ook veel tekeningen. Vanaf 1979 geeft hij les aan de Kunstacademie Düsseldorf, sinds 1988 als 'Professor' en sinds 2009 is hij directeur. Van 2001 tot 2006 was hij hoogleraar voor beeldhouwkunst aan de kunstacademie in Berlijn.

Cragg is sinds 1994 lid van de Royal Academy of Arts in Londen en sinds 2002 lid van de Akademie der Künste in Berlijn. In 2002 werd hij ook benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

In 2006 kocht hij een verwilderd park van vijftien hectare in Wuppertal met de monumentale villa Waldfrieden, waar in september 2008 zijn eigen beeldenpark Skulpturenpark Waldfrieden is geopend. In de nieuwgebouwde tentoonstellingshal worden werken van collega-beeldhouwers getoond.

In 2006 presenteerde de Akademie der Künste een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk en het werk van zijn leerlingen in het Haus am Lützowplatz in Berlijn.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (10)
Nieuws (1)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.