Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Corbijn, Anton

Strijen, 20 mei 1955

Biografie: Anton Corbijn

Anton Corbijn geboren als Anton Johannes Gerrit Corbijn van Willenswaard is een Nederlands fotograaf, grafisch ontwerper en speelfilmregisseur.

Als fotograaf werd hij bekend door zijn foto's van vooral rock-musici en andere artiesten. Als grafisch ontwerper, doet hij de art direction en regie voor videoclips en ontwerpt decors voor popconcerten van onder andere Depeche Mode. Als regisseur van speelfilms ontving hij meerdere prestigieuze prijzen.

Corbijn begon zijn carrière als hoofdfotograaf van het bekende Nederlands tijdschrift OOR. Zijn eerste foto in een muziekblad was een foto van de groep Solution, die in 1972 op de Grote Markt in de stad Groningen optrad.

Corbijn fotografeerde onder anderen de volgende artiesten en kunstenaars: Bob Dylan, Tom Waits, David Bowie, Miles Davis, Joy Division, Björk, Captain Beefheart, Robert De Niro, Stephen Hawking, Luciano Pavarotti, Clint Eastwood, Gerhard Richter, Marlene Dumas, Lucian Freud, Herbert Grönemeyer en Nelson Mandela. Na het overlijden van Herman Brood had Corbijn een tentoonstelling van nietsontziende en confronterende foto's van de zanger in het Cobra Museum in Amstelveen. Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van koningin Beatrix maakte de fotograaf drie portretten van de vorstin.

Ook heeft Corbijn honderden platenhoezen geschoten (alsook een stel ontworpen), waaronder hoezen voor U2, Depeche Mode, Nick Cave, Metallica, Therapy?, The Rolling Stones, R.E.M., BLØF, Per Gessle, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Herbert Grönemeyer, Moke, Bryan Ferry, John Lee Hooker, the Killers en the Bee Gees.

Hij heeft meer dan 80 videoclips geregisseerd voor onder andere Depeche Mode, U2, Metallica, Roxette, The Killers, Joy Division, Front 242, Coldplay, Mercury Rev, Johnny Cash en Arcade Fire. Voor zijn videoclip bij de single Heart-Shaped Box van Nirvana uit 1994 ontving hij een MTV Award. Hij regisseerde ook een korte film, Some YoYo Stuff, over Don van Vliet, alias Captain Beefheart. Voor Depeche Mode doet Corbijn ook het stage-design voor alle tours sinds 1993, alsook 2 tours voor Herbert Grönemyer. Hij ontving in 2000 de Pop Media Prijs in Nederland, in Lodz (Polen) ontving hij in 2007 de eerste Golden Frog voor de categorie muziek videos als erkenning voor zijn baanbrekend video werk. Bij de CADS awards in Londen ontving hij een 'outstanding achievement' award voor zijn muziek videos in 2005, hetzelfde jaar waarin Palm Pictures een dvd box uitbracht met zijn video werk ('The work of Director Anton Corbijn'). De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 werd door (toen nog) Prinses Maxima uitgereikt aan Anton Corbijn, omdat hij een belangrijke beeldmaker en –vormer van de populaire cultuur van zijn generatie is en geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en artdirectors.

Corbijn deed de foto campagne/poster tijdens de herverkiezingscampagne van minister-president Wim Kok in 1998.

Hij heeft zeventien boeken en catalogi gemaakt sinds 1989. Het logo dat van 2006 tot 2016 gebruikt werd door de stad Den Haag, de vlieger, was een ontwerp van Corbijn.

In 2007 won Corbijn op het Festival van Cannes drie prijzen, waaronder the Special Mention bij de Golden Camera, voor Control, een film gebaseerd op het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Deze film was ook film van het jaar van de Britse kranten The Guardian, en de Evening Standard. Het won ook beste film bij de BIFA's, alsook de beste regisseur award voor Anton Corbijn en de Douglas Hickox Award voor beste debuterende regisseur (Anton Corbijn).

In 2009 maakte hij een film bij de speciale editie van U2's No Line on the Horizon. Anton Corbijn verzorgde ook de modefotografie voor het merk G-Star voor 4 jaar. Hij werkte met o.a. Elettra Wiedemann, Toby Kebbel, Liv Tyler, Magnus Carlsen en Gemma Arterton.

In 2010 kwam zijn film The American uit. In deze film spelen onder anderen George Clooney en Thekla Reuten, en de film debuteerde op nummer 1 in de USA. In datzelfde jaar maakte Corbijn met Carice van Houten deKleinste Kortste Film, een film gedrukt op een postzegel.

Op 26 oktober 2011 regisseerde Corbijn voor het album Mylo Xyloto van Coldplay vanuit de arena Las Ventas in Madrid de album-launch live webcast, die live via YouTube werd uitgezonden.

In 2012 regisseerde hij zijn derde speelfilm, 'A Most Wanted Man' naar een boek van John Le Carré, wat zich afspeelt in Hamburg. De film werd in 2014 uitgebracht, na de dood van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffmann. De film had zijn première op het Sundance film festival in Januari 2014 waar Hoffmann nog aanwezig was.

Anton Corbijn fotografeerde en ontwierp in 2013 de kinderpostzegels, die bestaan uit een serie foto's die hij in Ethiopië maakte.

In 2015 werd zijn vierde film 'LIFE' uitgebracht. Het is een film gebaseerd op de foto's van James Dean door Dennis Stock gefotografeerd. Corbijn was aangetrokken door het verhaal over een fotograaf die een man die in de publieke belangstelling staat volgt voor zo'n 2 weken omdat het dicht bij zijn eigen werk staat als fotograaf. In de hoofdrollen waren Dane DeHaan (Dean) en Robert Pattinson (Stock). De film debuteerde op de Berlinale in 2015.

In 2014 werd hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Van 21 maart tot en met 21 juni 2015 was een grote dubbeltentoonstelling over het werk van Anton Corbijn te zien in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag wat een enorme belangstelling had (217.000 bezoekers). Deze tentoonstellingen, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, vormden het meest complete retrospectief tot nu toe en er kwamen twee catalogi uit, te weten 'Hollands Deep' en '1-2-3-4'. De expositie 1-2-3-4 greep in de zomer van 2018 ook plaats in het gerenoveerde Loodswezengebouw aan de Tavernierkaai in Antwerpen.

Bij de 30 jarige jubileum tour van U2's 'The Joshua Tree' in 2017 maakte Corbijn de achtergrond films voor de songs van deze plaat op het podium, met enorm positieve recensies tot gevolg.

Lees verder
Gevraagde werken (2)
Werken in het archief (24)

 

Wij zijn iedere donderdag en vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ander dagen na telefonische afspraak.