Kunstmakelaardij Metzemaekers
Op deze pagina vindt u een overzicht van kunstenaars waarvan u op deze site meer informatie kunt vinden.

Cats, Jacob

Altona Goslar, 11 juni 1741 - 9 november 1799, 1799

Biografie: Jacob Cats

Jacob Cats was een Nederlands schilder, tekenaar en behangselfabrikant. Jacob werd geboren als enige zoon van de Amsterdamse boekhandelaar Johannes Cats (1699-1772) en diens tweede vrouw Elisabeth van Rhee. Johannes Cats had het land moeten verlaten wegens het uitgeven van een verzameling geestelijke liederen. Zoon Jacob werd geboren toen de familie Cats tijdelijk in Duitsland verbleef. Nadat zijn vrouw was gestorven ging vader Johannes terug naar Amsterdam. Jacob was toen ongeveer twee jaar. In 1765 huwde hij Anna Hemme.

Na een tijd te hebben gewerkt in de lakenhandel en een boekbinderij werkte hij voor de graveur Abraham Starre. Vervolgens zou hij drie jaren in de behangselfabriek van Jan Hendrik Troost van Groenedoelen werken. Met hulp van zijn vermogende vrienden Johannes Bosch en Willem Writs richtte hij een eigen behangselfabriek op, waar ook Egbert van Drielst werkte. Zijn schilderopleiding kreeg hij van Pieter Louw en Gerard van Rossum.

Naast het kopiëren van beroemde schilderijen, als De Nachtwacht van Rembrandt en de Schuttersmaaltijd van Bartholomeus van der Helst, schilderde hij veel landschapsvoorstellingen met mensen en dieren. Toen de vraag naar beschilderd behang in de jaren tachtig afnam, legde Jacob Cats zich meer toe op de tekenkunst. Ook maakte hij etsen en aquarellen. Door zijn inkomsten uit tekenlessen kon hij zich uit de fabriek terugtrekken. Nadat al zijn kinderen jong waren gestorven overleed hij in 1799. Zijn nalatenschap, waaronder 182 adellijke kastelen, werd een jaar later verkocht.

Lees verder
Aangeboden werken (1)
Werken in het archief (17)

 

De expositie met aquarellen van Co Westerik (1924-2018) is in de meimaand iedere donderdag en vrijdag te zien van 13.00 tot 17.00 uur
Andere dagen na afspraak